Lasagne med päron och gorgonzola

Den första gången jag åt pastaknyten fyllda med päron och gorgonzola var i Florens. Det blev genast en favorit, och sedan dess har jag alltid beställt det de få gånger jag hittat det på menyn. Därför blev jag så glad när jag insåg att La Prima Classe i Lövestad serverade rätten. Men sist vi var där hade den tagits bort från menyn. Jag fick förklarat för mig att leverantören av pastaknytena hade försämrat dem, så de var inte tillräckligt bra längre. Tråkigt, men samtidigt förstås ett berömvärt kvalitetstecken från restaurangens sida.

Det gjorde att jag började fundera på hur jag skulle kunna tillfredsställa mitt sug efter den här rätten, som dyker upp då och då. Jag hittade recept på pastaknyten, men jag var inte jättesugen på att ställa mig och kavla egen pasta och stå och fylla knyten. Efter ett tags funderande gjorde jag ett försök att göra lasagne med en fyllning inspirerad av knytena. Det blev riktigt gott! Så här gör jag:

Färska lasagneplattor
Päron, konserverade eller färska
Ricotta
Gorgonzola
Valnötter
Någon sås, t ex färdig ostsås eller bechamel

Skiva päronen, om de är färska måste skivorna vara riktigt tunna. Blanda ricotta och gorgonzola, ungefär 50/50

Blanda i päronen och hackade valnötter i röran

Varva röra och lasagneplattor. För att inte riskera att det blir torrt toppar jag med antingen ostsås eller béchamelsås.

In i ugnen 20 min 200 grader, varmluft.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *