Funkar framridningen?

Igår hade tidningen Kentaur en fråga om framridningar på sin facebook där de undrade vad läsarna tyckte borde ändras för att få bättre och lugnare framridningar. Jag svarade såhär:

Jag tycker sällan att de som verkligen rider utgör något problem på framridningen. Problemet är alla som dräller runt och pausar, stannar på spåret för att få benlindor avtagna och så vidare, för att inte tala om medföljande som står i grupp, och pratar med varandra. Jag tycker en jättebra grej skulle vara en ”servicehörna”, en avgränsad liten yta som är det enda stället där du får stanna för att ta av eller på kavaj och andra kläder, ta av benskydd osv. Det ska även bara vara där som personer till fots får befinna sig på framridningen (förutom ev läktare och sånt då). I övrigt funkar det om alla följer normala ridbaneregler, och alltid kastar ett öga bakåt vid plötsliga övergångar nedåt i hastighet.

Då påpekade min vän Johanna att det faktiskt står om detta i TR II, dressyr, det SKA finnas en annan plats än framridningsbanan där du kan fixa med hästen.

Moment 220, 2.2.1: ”Framridningsbanan är till för uppvärmning, inte träning, ledning eller väntande hästar. Överdomaren kan vid behov besluta annorlunda.”

Upplever ni att det alltid finns? Är tydligt? Fungerar? Eller tycker ni som jag att det är vanligt att ryttare på framridningen sitter och dräller ofokuserat på långa tyglar i skritt eller står på olämpliga ställen och klär på och av sig eller hästen?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *