Trivselfläckar – finns det?

Jag har på sistone sett den del diskussioner om begreppen trivselfläckar och om det är samma sak som apelkastad. I samband med en artikel i Ridsport special för några år sedan pratade jag med flera forskare och experter om detta.

Amelia har den mörkare varianten av apelkastning som en del inte menar är apelkastning alls. Dessutom har hon en del andra fläckar i avvikande färg.

 

Trivselfläckar – mågott-fläckar – gofläckar. Namnen är många och definitionen av dem varierar också. Många menar att trivselfläckar är detsamma som att hästen är apelkastad, andra menar att det är något helt annat.

När vi frågade Ridsports läsare om trivselfläckar engagerade det stort och buden var många. En del menar att apelkastning handlar om skimlar med tydliga grå ringar mot vit bakgrund. Trivselfläckar är ett liknande mönster hos hästar med andra färger. Andra menar att hästar med permanent mönstring är apelkastade men att på hästar där det t ex bara syns i sommarpäls eller vid vissa tillfällen är trivselfläckar. Ytterligare andra menar att apelkastning och trivselfläckar är helt olika saker – trivselfläckar är svaga, sotaktiga fläckar som kan uppstå i pälsen kanske framför allt på fuxar. Begreppet verkar vara utbrett i hela landet och många hänvisar till att de lärt sig detta som små genom muntlig tradition.

– Det är typiskt för den här typen av kunskap, menar Anna Backman, kulturhistoriker vid Skokloster med särskilt intresse för hästhistoria. Jag har bara sett begreppet i olika diskussionsforum, men det är ju utbrett och måste komma någonstans ifrån. Det är faktiskt lite av ett mysterium.

Bland forskarna är trivselfläckar ett okänt begrepp.

– Om hästar har fläckar eller inte har inte något med trivsel att göra, säger Sofia Mikko, forskare på instutionen för Husdjursgenetik på SLU. Det handlar om hur pigmentet fördelas.

Sofia är inte bekant med begreppet trivselfläckar, men hon passade på att fråga Greg Barsh som är världsledande forskare inom färggenetik om hur apelkastning fungerar. Han berättar att ingen har kunnat förklara varför apelkastning uppstår, men man har uppfattningen att det är medfött. Det är kanske vanligast på skimlar, men även gulbruna hästar är ofta apelkastade, och många bruna har också ett liknande mönster. Där är det inte heller ovanligt att det syns tydligare på sommaren när hästen har kort päls som dessutom kanske har solblekts.

Även hästfärgsgurun Bo Furugren ställer sig frågande till begreppet trivselfläckar, som han inte känner till alls. Däremot berättar han att begreppet apelkastad finns på många språk, och ofta har ordet faktiskt anknytning till äpplen.

– På engelska heter det dapple och på franska pommelé som exempel.

Bo Furugren berättar att apelkastning kan komma och gå på en häst. Den kan skifta med säsong eller till och med över hästens liv.

– Apelkastning är inte stabilt och det går inte att ha det som identifiering i hästpasset. Apelkastning kan vara väldigt svag, till exempel på svarta hästar. Då är det klart att den inte syns så bra på en oryktad och långhårig häst, men desto bättre på en välryktad häst. Så jag kan förstå att tanken på att det hänger på trivsel finns. Men jag vill betona att det finns många välskötta och välmående hästar som inte är apelkastade. Jag såg precis två polishästar rida förbi här, de var blanka och välmående men inte ett dugg apelkastade.

Flera av läsarna nämnde att trivselfläckar för dem är mörkare fläckar på t ex fuxar och inte de ljusare fläckar omgivna av mörka ringar som kännetecknar en apelkastning.

Bo Furugren anser att det är en variant på apelkastning, som är ovanligare än den med mörka ringar.

– I USA kallar man det ”reversed dapple”, omvänt apelkastad.

Sofia Mikko däremot vill inte kalla den färgvariationen apelkastad alls.

– Apelkastning är när det finns mörka ringar, det saknas ju helt på dessa hästar menar hon.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *