Hävert

wp-1479196678263.jpg

Nu har det blivit plusgrader och regn. Ridbanan har tinat i ytlagret, men är fortfarande frusen i botten. Vår bana är byggd med ett dräneringssystem där det är tänkt att allt vatten ska dränera neråt. Det funkar inte när det är fruset, och när det regnar mycket och fort är det inte alltid det hinner med. Därför har vi ett enkelt hävertsystem för att leda bort regnvatten lite snabbare. Vi har dessutom en svag lutning på banan så allt vatten samlas i ett hörn. I det här fallet är det praktiskt, liksom det faktum att ridbanan är uppbyggd ca en meter i den änden.

Hävertsystemet är som sagt mycket enkelt. Det är ett par vanliga trädgårdsslangar och ett par tegelstenar. Ena änden av slangen läggs i vattenpölen, där den är som djupast. Tegelstenen håller den på plats. Den andra änden dras över kanten och nerför slänten. Änden måste ligga lägre än den ände som är i vattenpölen.

Sen måste luften bort ur slangen. Det finns bara ett enkelt sätt – att suga och vara beredd att spotta. Jag klarar det sällan på ett ”sug”, men då är det bara att sätta fingret för änden och ta ett nytt tag. När det väl är vatten i hela slangen rinner det på fint tills pölen är torr.

wp-1479196642279.jpg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *