Konsten att göra ett hovböldsbandage

En bandagerad hov utsätts ju för mycket slitage när hästen går ute hela dagen, men med de material som finns idag är det mycket lättare att göra ett vettigt bandage än när jag var ung.

Jag börjar med att lägga en jodopaxindränkt bomulstuss i själva hålet och sen ytterligare en rejäl bit bomull ovanpå. Sedan drar jag en ”klibblinda” runt hela hoven. Klibblindan är verkligen en fantastisk uppfinning, den har gjort bandagering så mycket enklare! På ben måste man vara försiktig så man inte drar den för hårt, men runt en hov är det förstås ingen fara alls, hovkapseln är ju hård.

Därefter lägger jag remsor av silvertejp (för dagen svart) med klistret upp på en pall. Tre eller fyra remsor bredvid varandra, sedan tre eller fyra till vinkelrätt emot. Jag avslutar med två extraremsor på diagonalen. De ska stärka upp i tån, där största slitaget är.

Sedan tar jag hela silvertejpsplattan och lägger mot hoven med förstärkningen i tån och viker upp och klistrar upp på hoven. Därefter drar jag ytterligare en extra tejpbit över tån och avslutar med att linda tejp runt hela hoven och tejpflärparna som sticker upp. Jag avslutar med att frisera bort eventuella ändar som sticker ut. Et sånt bandage sitter definitivt ett dygn, sen är det ändå dags att byta.

Bilden ovan är från innan jag dragit den sista tejpen runt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *