Potatistorn

Vi har tidigare testat att odla potatis i höbal, vilket gick jättedåligt, och täckodlat i halm vilket gick ok men gav rätt dålig skörd. I år tar vi potatisodlandet till en annan nivå och odlar på höjden. Det ska bli spännande att se hur detta utvecklar sig!

Vi plockade först fram allt vi behöver: halm, potatis, nät, stolpar, ståltråd och lite verktyg. Sedan rullade vi ut nätet, kapade det i lagom längd och gjorde en cylinder med hjälp av ståltråd.

Cylindern fäste vi sedan i marken med hjälp av två rejäla blompinnar/stolpar:

Därefter petade vi ner halm i botten som ett fågelbo ungefär. Det behövdes ju ett redskap, och gödselplocken från ridbanan visade sig vara helt perfekt.

I fågelboet hällde vi lite jord och några potatisar.

Sen var det bara att fortsätta varva så tills nätröret var fullt.

Högst upp planterade vi lite blommor. Tanken är alltså att blasten ska växa ut genom gallret åt sidorna, så det så småningom blir en grön pelare med blommor på toppen.

Vi testade dessutom två potatishinkar som jag köpt på handelsträdgården. De är dubbla med en insats som går att lyfta upp så vi kan plocka potatis från sidorna utan att ta upp allt på en gång. När vi var klara skulle vi vattna. Då insåg vi att det hade varit mycket smartare att vattna varje lager under tiden vi monterade… Nåja, jag fick det hela ordentligt genomdränkt ändå. Jag tror den här konstruktionen kommer behöva vattnas en del, det är ju rätt mycket yta som kan torka, men å andra sidan håller troligen halmen fukt rätt bra inuti.

4 kommentarer

    1. Fina potatisar men inte jättestor skörd. Jag har lite idéer om hur jag ska få till bättre bevattning nästa år. Jag tror det är det som gör att det inte blir så mycket – det är helt enkelt svårt att hålla jorden fuktig i ett torn med så mycket yta. Det är inte det effektivaste sättet att odla potatis på, men jag tycker det är roligt helt enkelt!

  1. Jag såg någon som stoppade ett pvcrör med borrade hål längs röret, i mitten av tornet så att man kan vattna från toppen. Sätt på lock på röret så det inte samlas mygglarver eller skräp som kan blocka hålen. De gjorde också lite större omkrets på sina torn och la endast potatis vid kanterna innanför staketet med ca 2 dm avstånd. La in nio sättpotatisar i varje rundel.

    1. Jag har funderat på något sånt, och kanske en tratt i toppen för att få ner mer regn också. Men jag hoppade över potatis i år, vår grannbonde säljer så goda så vi har köpt av honom istället

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *