Krusbärstosca

För några dagar sedan gjorde jag en jättegod toscakaka på krusbär, jag hade hysteriska mängder. Den blev jättegod och jag tänkte att jag måste spara receptet. Sen blev jag ju av med min krusbärsbuske då. Men jag bestämde mig för att receptet är bra, så det får vara med här även om jag inte längre har några krusbär. Det går säkert att göra med annat, jag kan tänka mig att rabarber kan funka till exempel, eller vinbär. Receptet kommer ursprungligen från Allt om mat. Det ska egentligen vara mandelspån i toscan, men jag hade inte det så jag tog lite hackad mandel och mest hackade hasselnötter. Det gick toppen.

150 g smör
3 ägg
2 dl strösocker + 1 msk
3 dl vetemjöl
250 g krusbär
ev citronzest

50 g smör
0,5 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
50 g mandelspån, nötter eller annat

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och 2 dl socker pösigt.
  3. Tillsätt smör och mjöl och rör till en jämn smet.
  4. Skölj citronen i ljummet vatten och riv skalet. Rör ner skalet i smeten.
  5. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  6. Blanda krusbären med 1 msk socker. Tryck ner bitarna i smeten.
  7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min.
  8. Blanda smör, socker, mjöl och mjölk i en kastrull. Låt sjuda under omrörning tills smeten tjocknat.
  9. Blanda i mandeln.
  10. Fördela smeten på kakan och grädda ytterligare ca 15 min. Låt kakan svalna. Servera den ljumma kakan med vaniljsås till.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *