Anna-Lisas gifflar

När jag var ung hade jag en granne som hette Anna-Lisa. Jag hängde en hel del hos henne, och under en period hade jag en häst som bodde på deras gård. Det var förresten vintern/våren 1986 och jag glömmer aldrig hur jag den våren hängde i hennes kök, åt våfflor och en mängd andra saker hon bakade och lyssnade på nyheter på radio – först om mordet på Olof Palme och sen om Tjernobyl. Förutom våfflor, som Anna-Lisa hade massor med olika recept på (som hon gärna testade på mig) så gjorde Anna-Lisa himmelskt goda gifflar. Jag fick receptet av henne och de var under flera år mitt paradnummer också. Tyvärr lyckades jag tappa bort receptet någon gång i 20-årsåldern, och jag har då och då funderat på det och önskat att jag kunde hitta det igen. För ett par veckor sedan gjorde jag ett försök och beskrev gifflarna i gruppen Alla vi som gillar hembakat och frågade efter recept. I flödet fick jag förslag på att degen är en karlsbaderdeg – vilket stämmer precis med min minnesbild. Men den jättegoda fyllningen då? Jodå, plötsligt kommer det ett foto på ett handskrivet recept – på Anna-Lisas gifflar! Jag höll på att trilla baklänges, och i mitt huvud fick jag handstilen till att precis se ut som på mitt recept. Jag började undra om det var SAMMA Anna-Lisa. Efter lite diskussion med receptlämnaren kom vi fram till att det inte var det, men det var ju ett så roligt sammanträffande! Jag har bakat gifflarna och fyllningen är exakt rätt! Degen känns också rätt, men jag har för mig att det var ägg i gifflarna från min ungdom, precis som i karlsbaderdeg. Det var det inte i det här receptet. Jag ska testa att baka med ägg också, och skriver till det i receptet nedan – men de jag har bakat är utan ägg och de blev sagolikt goda, så äggen är knappast nödvändiga. Receptet jag fick var på en väldigt liten sats – det blev totalt 16 gifflar. Det behöver alltså dubblas eller tredubblas för att det ska bli en rimlig mängd gifflar att lägga i frysen. Precis som det recept jag minns är instruktionerna i receptet knapphändiga. Jag kompletterar dem här med hur jag gör, så mitt recept blir mer komplett. Jag har också omvandlat en del mått för att göra det enkare.

Deg:
2,5 dl grädde
100 g smör
25 g jäst
0,5 dl socker
1 ägg
lite salt
0,5 kg mjöl

Smält smöret och blanda i grädden till fingervarmt degspad. (när jag dubblar receptet kommer jag ta hälften grädde hälften mjölk tror jag) Rör ut jästen i degspadet, tillsätt ägg, socker och salt. Knåda ner mjölet lite i taget – mjölmängden anpassas så det blir en lagom kladdig deg.

Jäs degen i 45 min. Gör under tiden fyllning:

2 msk smör
3 msk socker (tror det var florsocker i orginalet, men vanligt funkar bra)
75 g mald mandel
1 äggula

Ingredienserna blandas, jag använder elvisp på långsammaste läget.

När degen jäst klart, dela den i stora bullar. En sats blir två bullar, dubbel sats fyra osv. Kavla ut bullen till en cirkel, ca 30 cm i diameter. Skär cirkeln i åttondelar, och klicka en klick fyllning på bredaste delen av varje triangel. Rulla trianglarna från basen mot toppen till gifflar, böj giffeln lätt. Placera gifflarna på plåt och låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *