Varje onsdag publicerar jag ett kunskapsinlägg om foder. De här inläggen kommer även in i kunskapsdatabasen på www.foderstatonline.se
Hästar är gräsätare, och så här års är det många hästar som lever helt och hållet på gräs Men hur fungerar det med mineraler när hästarna går på bete? Får de i sig vad de behöver?
Mineralinnehållet i olika växter och under olika markförhållanden varierar och det är inte säkert att bara för att betet innehåller en stor del av en specifik växt så speglar det hästarnas mineralintag. Mineralintaget kan till och med variera från häst till häst på samma bete, eftersom det viktiga är vilka växter de väljer att äta. Klöver innehåller till exempel mycket kalcium, så väljer hästen klöver i stor utsträckning så får den i sig mer kalcium än en häst som väljer mindre klöver och mer gräs. Därför är det väldigt svårt att veta hur mycket mineraler hästarna får i sig på betet.
Vuxna hästar ”utan krav”, och som går på ett bra bete där de kan behålla ett gott hull, har normalt sett inte behov av extra mineraler på betet. Även om betet skulle råka vara mineralfattigt så är det ingen katastrof om de bara går där ett par månader. Om däremot betessäsongen är lång eller hästen tränas hårt kan det vara en bra idé att komplettera med mineraler. Samma sak gäller för digivande ston – de har ett större mineralbehov och bör därför ges extra mineraler. Tänk särskilt på att digivande ston har stort behov av kalcium i och med att de producerar mjölk.
Markerna i Sverige är selenfattiga, så att tillsätta selen på ett eller annat sätt kan vara en bra idé.
På de flesta beten finns en saltsten, och för hästar som inte arbetar hårt och därmed svettas mycket räcker det. Hästen kan själv känna av och anpassa intaget efter sitt behov när det gäller salt. Den förmågan har de inte med andra mineraler. Om hästen regelbundet blir ordentligt svettig kan man behöva tillföra extra salt genom foder eller vatten.
Tänk på att föl inte har förmågan att känna av sitt saltbehov. En fölunge som blir nyfiken på saltstenen och får i sig stora mängder kan få diarré och bli dålig. Därför bör man undvika att ha saltstenar på beten där det går föl. Då är det bättre att tillföra salt i fodret till de vuxna hästarna.
Vitaminer behöver man inte ge hästarna under tiden de går på bete.
Hej Kajsa – jag ger min häst Steel Joint – är det att betrakta som mineraler?
Jag kollade upp innehållet och det såg ut så här:
Analysgaranti
Kalcium 16 %
Magnesium 9,5 %
Kisel 6 %
Fosfor 0.03 %
Aska 20 %
Zink 0,005 %
Koppar 0,002 %
Natrium 0,02 %
Det är alltså rätt kalciumrikt, i nivå med de flesta mineralfoder. Däremot ligger ju fosforn rätt lågt, och så innehåller det en del mikromineraler. Så ja, jag skulle kalla det ett mineraltillskott.