Farväl Sixten

För lite mer än fyra år sedan kom en gul katt gående till gården och bestämde sig för att stanna här. Vi brukar skoja om att han kom med sin portfölj varje dag och började jobba, och efter någon månad hade han hörnkontoret. Han fick heta Sixten och blev snabbt en viktig del av vårt hushåll. Nu har vi fått säga farväl till honom. En tumör i magen gjorde att han bara blev fem år gammal.

När Sixten kom till oss hade vi två äldre katter, Maja och Elsa. De var inte jätteglada i slyngeln, men Maja talade om var gränsen gick och rev honom på ena örat i farten. Vi hade en plan för att integrera honom lite mjukt och sakta, och den visade sig fungera bra. Efter hand försvann de äldre katterna och Sixten blev istället ett vuxet stöd för våra nya katter. Sixten var verkligen den snällaste och bussigaste farbror som en kattunge kunde önska sig, och både Ester och våra nuvarande katter Agnes och Märta tyckte väldigt mycket om honom. Han var på alla sätt en snäll katt.

Sixten hade en del otur i livet. Tre gånger blev han ganska ordentligt skadad, och två av dem fick han blodförgiftning. De gångerna är vi säkra på att han blev attackerad av en glada. Den sista gången vet vi inte riktigt vad som hände. Tack vare att han lät oss och veterinären ta hand om honom blev han bra alla gångerna.

Sixten var mycket tillgiven och ville gärna gosa. Han såg oss människor i familjen som den ultimata tryggheten, och han hade ett rätt stort trygghetsbehov. Vi tror att han ibland drömde mardrömmar, men då blev det alltid bättre om man tryckte upp sig mot någon av oss. Allra bäst tyckte Sixten om husse. I de mest otäcka situationerna, som hos veterinären, var det husse som gällde, ingen annan.

En gång har Sixten bott på hotell. Matte och husse skulle resa bort och Sixten fick bo på katthotell. Det var det sämsta han varit med om. Inte alls som att bo hemma! Dåligt, sa Sixten! Han höll sig i det lilla huset hela vistelsen. Han hade varit framme och ätit och gått på lådan när ingen sett, men utöver det tyckte han det var säkrast att gömma sig. Han blev så glad när husse kom och hämtade honom så han fick åka hem igen!

Sixten hade några favoritplatser i huset. Allra mest gillade han den lilla koja som vi fått från vår vän Monica. Vi döpte den till Sixtenska kapellet. Även Sixten själv fick smeknamn av oss. Kände vi oss lite isländska blev det Sixtur Blixtur. Var vi mer romerska blev det Sixtus Blixtus.

Sixten var en duktig jägare, men till skillnad från våra tidigare katter ville han inte visa upp byten. Istället gömde han dem. Det var troligen en rest från den tid när han levde vild. Sina byten fick man hålla för sig själv om man inte ville svälta. Inne i huset älskade han att jaga skuggor. De andra katterna satt helt frågande medan han snurrade runt och försökte fånga en skugga. Solkatter begriper sig alla på, men just skuggorna var Sixtens grej. Han kunde sätta sig på ställen där han visste att det blev bra skuggor och titta uppfodrande på en.

Vi fick alldeles för kort tid tillsammans med Sixten, men han har gjort ett stort avtryck här. Vi saknar honom mycket.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *