Om gården

Olsgård från trädgårdssidan

Olsgård är en sydskånsk kringbyggd gård i gråsten byggd 1886 av Ola Persson. Den gick senare i arv till dotter och svärson och så småningom även till deras son. På 80-talet såldes gården till Lars-Ingvar Andersson, och 1 augusti 2013 köpte vi den. Gården ligger i ett böljande skånskt åkerlandskap, inte anmärkningsvärt högt men tillräckligt för att vi ska ha en vacker utsikt åt alla håll. Bilden i bloggens vinjett är vår utsikt mot Katslösa kyrka en dimmig morgon. I norr ser vi Romeleåsen, och strax till söder om oss finns havet, med sydkustens fina sandstränder.

trädgård och Xipo 004

Det första vi gjorde då var att riva ut allt i det gamla kreatursstallet som stått tomt i flera decennier. Inuti den vackra gråstensbyggnaden gjorde vi ett modernt stall för god hästhållning. Vi valde att bara ha fyra boxar i det 160 kvm stora stallet. I gengäld är boxarna stora och rymliga. Vi byggde även en rejäl och funktionell sadelkammare och ett bra foderutrymme. Fokus under ombyggnaden var att stallet ska vara lättarbetat och trevligt att vara i. Hästar är vår hobby och det vi lägger absolut mest fritid på. Då ska det vara lätt och roligt!

ifånen 002 ifånen 001

Bostadshuset är även det helt modernt, men det finns mycket vackra detaljer kvar. Mest slående är de vackra takmålningarna från tiden runt 1900 i två rum. Vackra glasrutor i dörrar och fönster och en mycket välbehållen gyllenlädertapet som sitter i taket i hall och gästtoa bidrar också till husets karaktär.

trädgård och Xipo 006

Trädgården är mysig och bördig, med många olika avdelningar. Här känner jag mig fram och försöker arbeta med en liten bit i taget. Vår absoluta favoritplats är nog den kringbyggda grusade innergården, där vi våren 2015 planterade en hög praktmagnolia. Här är klimatet ytterligare lite bättre än vår annars så trevliga zon 1, och det är ett härligt ställe att hänga på.