Under betesperioden finns det en del giftiga växter att hålla lite extra koll på. En som uppmärksammats en hel del senaste åren är alsikeklöver. Det är en klöversort som finns i en del beten, och för andra typer av betesdjur än hästar är den helt ofarlig. Den är inte heller farlig för alla hästar, men en del tål den inte. Den kan orsaka fotosensibilitet, dvs överkänslighet mot ultraviolett ljus. Det finns även fall där hästar fått leverskador av alsikeklöver. Man vet inte säkert om det är själva växten eller en bakterie som lever på växten som orsakar skadorna. Riskerna är störst för hästar som äter alsikeklöver på bete, men ett grovfoder som innehåller över 20% alsikeklöver kan också vara skadligt.
Hur känner man då igen alsikeklöver? Det finns två andra klöversorter som den möjligtvis kan förväxlas med – rödklöver och vitklöver. Därför beskriver jag nedan likheter och skillnader mellan dessa tre.
Blomman – Alsikeklöver har en vitrosa blomma. Det vanligaste är att den är rosa i botten och vit upptill, och ger till största delen ett vitt intryck. Men den kan variera en del i färg. Rödklöverns blomma är rödrosa och jämnfärgad över hela blomman. Vitklöverns blomma är vit med brun botten.
Växtsättet – Vitklöverns blommor växer en och en på en stängel som kommer från marken. Alsikeklöver och rödklöver har ett buskigt växtsätt. Blad och blommor sitter på samma stänglar och de grenar sig en del.
Bladen – Vitklöverns blad växer som sagt inte på samma stjälkar som blommorna. Rödklöverns blad är något mer avlånga än alsikeklöverns, och ofta har de som ett ljusare V på mitten.
Stjälken – Man hör ofta att alsikeklöverns stjälk är ihålig, men det finns en mindre sorts alsikeklöver som har solid stjälk.
Jag tycker det framför allt är blommorna och växtsättet som gör det relativt enkelt att skilja ut alsikeklövern. Är blommorna vita – ljusrosa – varierande i färg och klövern har blad och blommor på samma stjälkar, då är det antagligen alsikeklöver.
Jättebra beskrivning, tack 😊
Tack 😁