Pälsfix och trix

Det blev en intensiv hästhelg för oss, på lördagen tävlade Ulrik och Xipo dressyr – och fick en fin tredjeplacering i Lätt A:1. På söndagen tävlade jag och Amelia, och fick ingen placering. Amelia var rätt spänd, men fullt kontrollerbar – vi har tidigare varit med om tävlingar där det inte riktigt varit så. Vi red på ganska jämna 6,5 genom programmet, fick galopp i en travökning och en dålig halt på slutet och landade på dryga 62%.  Igår blåste det som tusan, och då är vår ridbana inte så kul att rida på. Så istället lastade vi och körde till Snogeholm där vi fick en jättehärlig runda på ungefär en mil i bokskogarna. Vi galopperade en del på de smala, slingriga stigarna inne i skogen, och det är fantastiskt hur fina hästarna blir av det. Stigen både rakriktar och lösgör, vi kan bara sitta och hålla rätt tempo och samling. Highlandkalvarna har kommit, och de är jättesöta! Vi mötte även flera flockar hjortar, vilket vi kanske uppskattar lite mer än hästarna.

Jag hade ju utlovat lite fix och trix när det gäller att avhåra grejer. Vi lämnar täcken på tvätt hos Tvätterskan i Äsperöd och tvättar schabrak och tunnare täcken själva hemma. I båda fall vill vi ju gärna att de ska vara så hårfria som möjligt innan de lämnas in. Förra året gjorde jag därför en systematisk test av olika avhårningsredskap.

Kampen mot håren 029

Klädrulle – funkar dåligt. Det fastnar en del hår, men den tar inte allt. Dessutom blir den fort full och måste rensas.

Kampen mot håren 098-001

Diskhandskar – håren lossnar, men risken är stor att de fastnar igen. Resultatet blir mest att håren dras runt.

Kampen mot håren 151

Samma sak med fuktad svamp – håren dras runt och fastnar på andra ställen.

Kampen mot håren 133

En massageborste av gummi fungerar riktigt bra. Håren fastnar och är lätta att slå bort.

Kampen mot håren 120

En ryktsten är riktigt effektiv, den drar bort alla hår i ett tag. Nackdelen är att den ruggar ytan något, särskilt när det är en yta av fleecematerial eller liknande, och att den skräpar ner en hel del.

Kampen mot håren 082

Fönsterskrapa fungerar inte alls bra, den får knappt med något alls.

Kampen mot håren 071

Den här borsten har mjuka, trekantiga gummiborst och marknadsförs just som borste för att ta bort hår. Den fungerar också riktigt bra! Har man en massageborste, en ryktsten och den här borsten anser jag att man har tre bra redskap som fungerar på alla underlag. Vilken som är bäst? Det beror på vilket material håret sitter på. För fleeceaktiga material är det massageborste eller den här, för bomullsytor tycker jag ryktstenen är allra bäst.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *