Päls överallt

12744606_10208282028201984_2362687519948293269_n

I vår skimmels box och hage ser det ut som det har snöat på vissa ställen. Han fäller något förskräckligt, och även fuxarna gör sig av med pälsen nu. Ridhästarna halvklipper vi, men det blir ändå en hel del päls. Amelia är nog den av våra hästar som påverkas mest av pälsbytet, hon som vanligtvis är en ganska explosiv häst kan bli lite småseg i någon vecka höst och vår.

Päls består till allra största delen av protein, och hästen kan behöva extra proteintillskott under tiden som den nya pälsen växer till. Den perioden ligger ju betydligt tidigare i tid än när fällningen härjar för fullt, redan i december-januari bör man se över att hästen får den protein som behövs. Hästens kropp prioriterar dessutom pälstillsättningen före muskel- och fettansättning. Det kan göra att en del hästar kan uppfattas som lite tröttare under pälssättningsperioderna. I år och förra året har vi haft ett hösilage med en kvot på över 8, och jag har inte heller märkt av den där segheten på samma sätt.

Många ger hästarna extra B-vitamin under fällningsperioden, men det finns inga vetenskapliga belägg för att det gör någon nytta. Förr gavs ofta foderjäst, som förutom B-vitaminer innehåller protein – som ju hästen kan behöva lite extra under pälssättningen.

B-vitamin är ett komplex av åtta olika vattenlösliga vitaminer som inte stannar i kroppen särskilt länge. Hästar har själva förmåga att producera B-vitamin i grovtarmen.

Ett annat bekymmer under pälsfällningen är hur man blir av med alla hästhår som sätter sig på insidan av täcken och på schabrak. Jag tänkte ägna morgondagens blogginlägg åt olika metoder för att få bort det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *