Fixarhelg

Den här helgen har vi fixat och pysslat en massa på gården. Det började redan innan frukost. Jag gick ut för att mata hästarna och insåg att vi inte hade någon el i stallet. Det var jordfelsbrytaren som slagit ifrån, och någonstans var det fortfarande kortslutning, den gick inte att slå på igen. Tyvärr har vi inte automatsäkringar och propparna är väldigt dåligt uppmärkta, men efter att ha provat att ta bort dem en i taget upptäckte vi att det var en som var omärkt som orsakade felet. Vi skruvade ur den och började undersöka var vi inte hade ström. Först hittade vi inget ställe, men till sist upptäckte vi att det var uttaget där elaggregatet till hagarna sitter. Det satt en utomhus-skarvsladd i det andra uttaget där, och när vi tog bort den funkade allt. Det hade ju regnat rejält igår, så det hade väl blivit fukt i sladden – den hänger nu inne och torkar upp.

Nästa sak var att montera den här skohållaren jag köpt på Biltema. Det ska egentligen vara dubbelt så många tungor på den, men vi valde att bara sätta dit varannan. Den sitter alltså mellan tak och golv, och hjälper oss att hålla ordning på alla benskydd.

Nu hänger de luftigt och bra, och varje skiva är roterbar, så det är lätt att både hänga upp och hitta.

I och med att det regnat en massa skulle vi också dela av ena hagen för att undvika att hästarna trampar sönder det bra betet. Den hagen är ändå rejält stor, det är över en hektar hage inne i skogsdungen och runt kanterna. Men först fick vi laga punkteringen på kärran som vi har till fyrhjulingen (eller egentligen är kärran till gräsklipparen, men vi drar den med fyrhjulingen. Om någon skulle råka veta en billig liten släpkärra med kulkoppling eller traktorkoppling som går att dra med fyrhjulingen som är till salu får ni gärna säga till). Under tiden vi gjorde det monterade vi även den reservskottkärra som vi köpte för ett tag sedan. Den är rätt mycket mindre än vår ordinarie, men fungerar bra när vi behöver ha en extra, och dessutom var den billig!

När vi delat av hagen och testade strömmen i staketet upptäckte vi att vi hade ett spänningsbrott någonstans. Genom att mäta på lite olika ställen kom vi fram till att det var en bit gammal tråd som inte ledde ström längre. Efter att den blivit utbytt mot aluminiumtråd hade vi full spätta igen.

Sedan städade Ulrik grillen för säsongen, och jag sopade ur en massa kastanjelöv ur hängrännorna. Dessutom lagade jag en kvast, mer om det i ett separat inlägg senare i veckan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *