Idag var vi sugna på äppelkaka, och vi ville gärna testa något nytt. Efter lite sökande hittade Ulrik ett recept på hemmets veckotidning som jag gjorde – och oj så god den blev! Vi åt den med glass till, men den funkar garanterat med vaniljsås eller grädde också. Den är rätt söt, så det gäller att inte snåla med äpplena. Jag delar med mig av receptet här – mest för att inte råka ut för det som hänt mig tidigare, att nätrecept som jag använt avpubliceras.
Först gör man en kolatopping:
150 g smör
2 dl råströsocker
2 msk ljus sirap
½ dl vispgrädde
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
½ tsk salt
Smält smöret. Blanda i råsocker, sirap och vispgrädde och koka upp. Blanda i övriga ingredienser.
Skala, kärna ur och klyfta ca 6 äpplen och lägg i en smord form, ca 20 cm i diameter. Häll över toppingen och grädda i 200 grader i ca 20 minuter.