Den perfekta nötchokladen – första försöket

Jag gillar nötchoklad med hela nötter väldigt mycket – men köper det inte så ofta. Jag har helt enkelt svårt att hitta någon som är tillräckligt bra. De vanligaste felen är att det är för lite nötter eller att själva chokladen inte är av tillräckligt bra kvalitet. Ett tag hade Anton Berg nötter doppade i ljus choklad. De var bra! Men dem har jag inte sett på många år nu. Utomlands finns det några sorter jag tycker är bra, men i Sverige tycker jag det är jättesvårt att hitta tillräckligt bra. Förra veckan såg jag att Lindt hade en choklad med 34% hela hasselnötter. Det lät ju toppen! Och den var rätt god, men det var någon konstig krisp i den som jag inte gillade. Vid närmare läsning på paketet visade det sig att det även fanns krossade karamelliserade nötter i den. Det vill jag inte ha! Jag vill helt enkelt ha hela hasselnötter av bra kvalitet blandade med choklad av bra kvalitet – och generöst med nötter i förhållande till chokladen.

Jag insåg att det bara finns en sak att göra. Egen.  Så idag gjorde jag ett första försök. Jag började med att skålla nötterna för att försöka bli av med det bruna skalet. Det gick inte så bra. Skalet lossnade helt enkelt inte.

Efter det fyllde jag en silikonform med nötter och smälte Fazer Blå i vattenbad.

 

Jag hällde på chokladen och ställde in i kylskåpet.

Resultatet? Sådär. ”Skållningen” gjorde att nötterna smakade kokta, chokladen tycker jag blev sämre efter smältning och jag hade missbedömt hur mycket choklad som behövdes. Utseendet blev anskrämligt, smaken ok men långt ifrån den där perfekta som jag är ute efter. Nu ska jag jobba vidare på detta och förfina tekniken.

1 kommentar

  1. Prova att rosta nötterna i ugn eller på ett torrt stekjärn, lägg sedan nötter i en handduk och gnugga bort skalen. Brukar funka. 😊

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *