Kastrering

I stallet har vi för närvarande tre hästar, tills för några dagar sedan var det ett sto, en valack och en hingst. Det är onekligen lite opraktiskt. Till i höstas hade vi två valacker, då kunde vi ha en valack med stoet och en med hingsten. Men så såldes ena valacken och det har gjort att stoet har fått gå ensam hela vintern. Hon är inte särskilt brydd av dett, men det är ju inte optimalt på något sätt. Så för några dagar sedan tog vi tag i det hela och fick tvååringen kastrerad. Vi valde stående kastration hemma, med en mycket erfaren och skicklig veterinär. Jag har varit med om en del kastreringar och har aldrig sett en som gått så snabbt och smidit, och med så lite blod.

Nu gäller det att hålla koll och se till att vi inte får några komplikationer. Han är lite svullen, men är pigg och glad och busar gärna med sin hagkamrat. Han har inte heller tappat aptiten utan ser fram emot varje måltid. Det är ett gott tecken!

Av hygieniska skäl fick han ett rejält lager halm ovanpå sin torvbädd i boxen. Det tyckte han var rätt intressant. Han är annars van vid att ha halm att äta i ett nät, men det var tydligen fascinerande att få hela golvet fullt.

Nu är planen att ha hästarna separerade på samma sätt som under vintern ca en månad. Sen åker tvååringen iväg på inkörning, och när han kommer hem ska de gå tillsammans alla tre. Vi har  två stora beteshagar, och det ska bli bra att kunna använda dem en i taget så de får chans att växa upp emellan i år.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *