Ökad skärpa

Min trotjänarkamera Canon 50D har varit med mig i sex år nu, och jag började känna att det är dags för föryngring och förnyelse på kamerafronten. En del i det var att jag vill ha en systemkamera jag kan filma med. En annan är att jag ville ha en kamera som klarade ännu högre ISO-tal.

Jag hade siktat in mig på en 6D eller möjligtvis en 7D. Men så blev det inte alls. Jag hade med mina objektiv till Scandinavian Photo i Malmö och fick prova lite kamerahus. Helt otippat fastnade jag för den billigare 80D. Det är en helt modern kamera som har finesser som t ex touchskräm (jättebra för mig som har dåligt tålamod med att leta på knappar och menyer) och bluetooth. Det senare gör att jag kan använda mobilen som sökare och fjärrutlösare med mera. Den klarar dessutom betydligt högre ISO-tal än min 50D – med den börjar det bli grynigt vid ca 1600, här måste jag upp på 8000 för att få motsvarande grynighet.

Det första jag gjorde när kameran var laddad och fixad var att testa på Maja. ISO 5000, 1/50 7,1. Objektivet är ett Sigma 17-70 2,8, ett bra allroundobjektiv inomhus.

Dagen efter tog jag en iskall promenad vid havet och testade lite där med.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *