Varm om rumpan

När jag skaffade min första häst på 90-talet sydde jag en del stalltäcken till henne. Jag upptäckte då att ett täcke som är sytt efter den specifika hästen ligger väldigt bra, och jag har sedan dess sytt ett ganska stort antal länstäcken/ridtäcken där det ju är extra bra att de har god passform och ligger still. I julhelgen var det dags för Grao att få ett eget måttsytt.

Jag började med att leta filt. Jag vill ha ren ylle då jag tycker att det ligger bra, värmer bra, andas bra och står emot regn väl. Denna orangea filt från 40-talet hade jag liggande i stallet. Annars brukar second hand-affärer vara ett bra ställe att leta på. Nya yllefiltar är väldigt dyra, men om man vill ha fleece går det förstås att hitta bra och billiga filtar i många affärer.

Jag börjar  med att vika filten dubbel och markera ut mittlinjen på den ledd som ska följa hästens ryggrad. Det kommer underlätta mycket att han den markerad. Sedan lägger jag på täcket och mäter och markerar för att klippa ut ett hål för sadeln. jag klipper dessutom itu filten utmed mittlinjen framför sadelhålet. När jag sedan provar nålar jag ihop flikarna som blir framför framvalvet.

Sedan vänder jag täcket ut och in och nålar utmed hästens form. Först formar jag täcket utmed mittlinjen så att det följer hästens ryggrad. Därefter lägger jag ett veck på varje sida. De utgår från hästens höftknöl och går bakåt mot svansen.

Jag nålar ganska tätt för att se att jag får bra passform och för att det inte ska vara katastrof om någon nål åker ur i hanteringen.

Därefter klipper jag formen på nederkanten. Jag vill ha täcket utskuret vid skänken och rundade hörn. Efter att ha fått bra form på ena sidan tar jag av täcket, viker det utmed rygglinjen och klipper andra sidan så de blir lika.

Sedan är dags för symaskinen. Jag zigzagar alla kanter och sedan syr jag rygglinjen och vecken med raksöm. I vecken syr jag ena kanten från avigsidan och den andra från rätsidan för att få sömmarna snygga nära kanten.

Sen kommer det roliga! Broderier! I det här fallet när jag tänkte mig ett riktigt budgettäcke valde jag att inte sy kantband runt. Istället broderade jag med kedjestygn runt kanten. Jag ville ha en rätt tjock linje, så jag valde att sy med dubbelt yllegarn här. Fästena för svansrem (vilket inte brukar behövas på måttsydda täcken, men jag sätter dit dem ändå) gjorde jag av två elvaflätor av samma garn.

Slutligen broderar jag dit hästens namn. Även här valde jag kedjestygn, fast med enkelt garn.

Tyvärr vilar Grao just nu, så jag har ännu inte testat täcket, men jag hoppas att det ligger lika bra som de tidigare jag har gjort.

3 kommentarer

    1. Jag gör det på en dag om jag kan sitta med det från början till slut. Det är inte jättemycket arbete med att få till själva täcket, här var det kedjestygnen runt kanten som tog mest tid. Kan det finnas såna grå filtar på ÖoB kanske? Fast de säljer kanske inte ens militäröverskott längre.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *