Livsstilsfoderstater

Jag har en databas med alla möjliga foder och fodermärken som en del av min verksamhet i FoderstatOnline. Jag sitter just nu och uppdaterar med lite nya foder och tittar även i de nya produktkatalogerna från några foderföretag. De skriver detaljerat och pedagogiskt om hur du ska välja ur deras produktsortiment. Den viktigaste faktorn, och i många fall faktiskt den enda, är din hästs livsstil. Är det en högpresterande tävlingshäst? Är det en unghäst eller ett avelssto? Är det en normalarbetande hobbyhäst? Har den lätt att lägga på sig?

Allt detta är ju sånt som är viktigt att veta, men det är ju absolut inte det som är mest avgörande när du ska göra en foderstat. Inte någonstans ser jag att de berör den allra viktigaste faktorn – vad innehåller ditt grovfoder? Det finns till och med foder som rekommenderas till hästar som har fri tillgång till grovfoder, utan att det nämns att det finns en jättestor variation i vad de får i sig, beroende på vad grovfodret innehåller.

För en växande unghäst som får fri tillgång på ett grovfoder som innehåller 17 g SRP/kg foder får självklart i sig betydligt mindre protein än den som har fri tillgång på grovfodret som har 78 g SRP/kg foder. Skillnaden är så stor att det är omöjligt för hästen att kompensera genom att äta ”lite mer”. Energinivåerna har inte riktigt lika stor variation mellan olika grovfoder som proteinnivåerna, men även där finns variationer som är långt större än skillnaden i behov mellan olika kategorier av hästar.

Ännu märkligare blir det förstås när mineralfoder rekommenderas utifrån livsstil och inte utifrån grovfodrets innehåll.

Livsstilsfoderråden gör givetvis livet enklare för hästägaren. Det är lätt att se vilka foder som rekommenderas för hästar av samma typ som den egna hästen, och välja utifrån det. Ju lättare det är att välja, desto mer säljer förstås det aktuella foderföretaget. Ett foderföretag som väljer att se foderfrågan som mer komplex får kunder som har längre till beslut. Jag skulle välkomna ett foderföretag som angriper frågan från ett annat håll:

Har du ett grovfoder med låga proteinvärden?

Har du mycket protein men lägre energi i grovfodret?

Har du ett foder med låg kalcium/fosforkvot?

och så vidare…

Vem blir först? eller blir det för jobbigt för kunderna så det säljer för dåligt?

1 kommentar

 1. De här foderinläggen är jätteintressanta!

  Och till frågan. Den lilla cynikern i mig kommer fram, men jag anar samma tankar hos dig, så jag ger utlopp för min teori 😉

  Det är ju inte så ”hett” att räkna fram värden på ens grovfoder och matcha det med sin häst. Inte heller så lätt att sälja (kom fram till en punch-line som innehåller orden ”smältbart råprotein” liksom 😉 ).

  Alltså: folk är lata. Det är lättare att köpa en påse där det står: ”muskeluppbyggande för sporthästen i träning” och identifiera sig med det; ”jamen, det är ju precis min häst! Vi tränar och den behöver mer muskler, perfekt!” (huruvida det faktiskt är en tränande sporthäst per definition lämnar jag med punt.punkt.punkt…) än att mäta och väga hästen, uppskatta träningsmängd och ta till sig analysen av grovfodret.

  Och det är väl klart att fodertillverkarna spelar på detta i sin marknadsföring. Konsumenternas vilja är ju deras lag. Det vore ju dumt ur försäljningssynpunkt att ”krångla till det” så mycket att ingen orkade ta till sig informationen om fodret och köpa det.

  Sedan har vi det där självkänslosmeket också. Det kan jag sälla mig till, även fast jag vet vad som är rätt och fel, men man känner sig ju rätt pysslig och som en god hästägare när man gör kemilektion av hästens matlådor och står och skopar och måttar lite här och där 😉 Nu måste jag försvara mig själv och säga att det enda min pålle får är lite müsli att svälja ner mineralerna med. Erkänner villigt att den är onödig, men den halvlitern om dagen gör heller ingen skada.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *