Österlensnö

Igår kom det ca 15 centimeter snö. Det är ju normalt ingen problematisk mängd på något sätt. Men i kombination med vind på mer än 20 m/s är det faktiskt rätt problematiskt. Våra högsta drivor närmar sig två meter. I morse gick vi upp tidigt för att ploga vägen runt gården. Det gick inte, fyrhjulingen fastnade i snön. Med gemensamma krafter fick vi loss den och jag skottade igenom drivan för hand. Då insåg vi att det fanns flera ännu större drivor längre fram på vägen och fick ge upp. Som tur var kunde vi röja den delen av vägen som går ut söderut, så Ulrik kunde komma iväg på sitt läkarbesök.

Det har inte snöat på hela dagen, men det har blåst med oförminskad styrka. Det gör att drivorna har vuxit ännu mer. All snö som har fallit öster om oss, från Simrishamn och hit, verkar ha stannat hos oss. Plogarna går på vägarna hela tiden, men det drevar igen fort. En annan sak som är lite typiskt här är att snön får en brun hinna. Att det blir meterhöga drivor innebär att marken är bar på andra ställen. På åkrarna tar vinden då med sig sand och jord. Drivorna blir förstås dessutom rätt hårt packade av vinden. Jag har ju tidigare förklarat varför vår ridbana alltid får mycket snö på sig. Den förhoppning jag hade då om att tujorna skulle störa termodynamiken något har spruckit helt. Tujorna är nu över två meter höga, och skapar alltså en två meter hög läficka som kan fyllas med snö. Det är galet mycket snö där!

Prognosen ser inte heller så kul ut. I morgon ska det börja snöa igen, i kombination med kraftig blåst, kanske 15-17 m/s i alla fall. Snöfallet kommer öka under hela dagen och fortsätta och kulminera under onsdagen. Jag räknar med att vi blir helt isolerade till slutet av veckan. Jag hoppas bara att vi får behålla strömmen i alla fall. Så här kraftig vind kombinerat med 5-8 minusgrader har rejäl kyleffekt. Hästarna har fått på sig de varmaste täckena vi har och vi eldar för fullt i spisen inne. I morgon ska jag försöka hitta en vindtät mössa och ha byxor med snölås också.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *