Att lära hästen

Ridning är ju svårt och komplext för oss människor. Det är dessutom inte självklart för hästen. Det gemensamma signalsystemet måste ju läras in, det är inget som hästen kan naturligt. En sjävklarhet förstås, men ändå inte. Ibland blir jag förvånad över att detta inte är något som fler verkar reflektera över. Jag får ibland känslan av att många ryttare inte riktigt greppar att vi måste förklara och visa saker för hästarna, så de lär sig.

För mig blev detta ordentligt tydligt när jag började träna elever i WE. Jag såg hur viktigt det var med en god inlärning av både vanlig grundridning och ridning av hinder för att det skulle bli bra. Jag fick dessutom se en mängd olika hästar och ryttare och kunde se att vissa inlärningsmetoder fungerade väldigt bra universellt, men vissa saker måste individanpassas.

En av de absolut viktigaste faktorerna vid inlärning, både i detta sammanhang och rent generellt, är tydlighet. Ju tydligare du kan förklara vad du menar, desto lättare är det för både hästen och ryttaren att förstå och lära sig.

För att vara tydlig vid utbildning av hästar är det viktigt att kunna isolera saker och göra en sak i taget. Det kräver eftertanke och kroppskontroll. Ger du en hjälp men samtidigt omedvetet ger ett gäng andra signaler blir det svårt för hästen att förstå vad du vill, vilken hjälp det är som är den viktiga och vad du förväntar dig ska hända. Samma sak när du ska lära in mer komplexa saker – du måste kunna isolera en sak i taget och vara säker på att hästen förstår de små delarna innan du sätter ihop dem till mer komplexa saker.

Därför förvånar det mig till exempel att så många förordar oledade bett som första bett på unga hästar. Jag börjar gärna med ett novabett när de först ska ha bett i munnen, men när jag vill lära in tygelns inverkan vill jag ha ett ledat bett. Med ett oledat bett kommer en tygelhjälp alltid påverka båda ändarna av bettet – eftersom de sitter ihop i varandra. Det innebär att ett tygeltag inte bara påverkar den sida tygeln sitter i utan sekundärt även den andra sidan. Det blir lite mindre tydligt. För en mer utbildad häst är detta sällan ett problem, men just vid inlärningen tycker jag den otydligheten är onödig.

Sen är inte ALL träning av hästen inlärning. Mycket av det vi gör kräver styrka, smidighet, rörlighet – och det är sånt som inte lärs in utan tränas upp. Träningen av hästen handlar om alla dessa delar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *