Varför blir det mer snö på ridbanan än på andra ställen?

Det snöar och blåser här igen, och jag sitter och deppar över att det tar sån tid för ridbanan att bli snöfri. Så under tiden tänkte jag förklara VARFÖR just ridbanan är det ställe på gården som har allra mest snö.

Hade det inte varit så blåsigt här hade det varit enkelt. Då kommer snön i ett jämnt täcke överallt. Men här är det sällan snö utan ganska rejäl blåst. Det vanligaste är att det blåser från öster.

För att få en jämn och plan ridbana med bra dränering har vi fått höja upp ridbanan en bit över marknivå. Vi utgick från ytans högsta punkt och fyllde sedan ut till en plan yta på den höjden. Det gör att ridbanan på bland annat östsidan har en sluttning. Det gör att vindarna går så här:

Vindarna tar med sig snö, och där det är lä lägger sig snön. På ridbanan blir det alltså lä precis på kanten av platån eftersom slänten leder vindarna uppåt. Det gör att snön bildar ganska stora drivor där.

Vi har planterat en thujahäck längs hela östsidan, nedanför slänten. Än så länge är den inte så hög och tät, men förhoppningsvis kan den på sikt störa termodynamiken något. Det blir ju visserligen lä bakom thujorna också, men de borde ändå kunna störa luftströmmarna en del när de är större.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *