Slangar slangar

Tidigare en vanlig syn – silvertejpad slang.

På vår gård går det åt en hel del slang. Till hagarna har vi slang som ligger ute året om, den längsta är drygt 100 meter. Det är mycket slang, tungt att dra och många meter (och en hel del skarvar) där det kan börja läcka. Jag har sedan tidigare haft en förkärlek för 3/4-tumsslang. Det beror på att jag på förra gården vattnade ridbanan med vatten från ån Lidan, som rann genom gården. Med 3/4-tumsslang fick jag ett bra flöde trots rätt många meter att pumpa upp. Jag kunde till och med seriekoppla flera vattenspridare så jag inte behövde springa och flytta dem hela tiden. Bra flöde är ju en fördel även när jag ska fylla vattenbaljor, så jag har fortsatt med tjocka slangar.

Den sista biten till den bortersta hagen måste vi dra över en trafikerad asfaltväg. Det är inte jättemycket trafik, men varje gång vi fyller hinner det köra över några bilar, och ofta någon eller några traktorer och kanske en lastbil också. Det gör att den biten av slangen tagit rätt mycket stryk. Förra året bestämde jag mig för att testa att ha en slang som är lite bättre än standardslangen där, sån som är extraförstärkt. Dock konstaterade jag att om jag skulle ha extraförstärkt 3/4-tum skulle det blir snordyrt. Vi köpte alltså en 1/2-tums förstärkt, och konstaterade att det var mycket bättre! Det blev ju inga hål!

Nu har jag gjort en total genomgång av gårdens slangar. Alla som går till hagarna är utbytta till förstärkta 1/2-tumsslangar. De ska enligt deklarationen klara ner till -30 grader, så det ska inte vara några problem att ha dem ute under vintern också. All 3/4-tumsslang har jag gått igenom och rensat. Jag använder den i första hand till odlingarna nu, den slangen tar jag ju in under vintern. Det blev även en del hel och fin slang över, den hänger upprullad tills den behövs. Alla trasiga slangar ligger i vår skräp-bod. Där kan jag hämta om jag bara behöver en stump. Det ska bli så skönt att kunna vattna utan att det sprutar åt alla håll, och jag tror det går snabbare att fylla vattenkaren utan läckage, trots smalare slang.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *