Ljushuvud

För någon vecka sedan, när jag satt och inte kunde göra så mycket efter min tåoperation, råkade jag köpa en del reflexgarn på rea. Det kändes ju som en smart idé att till exempel ha en mössa i reflexgarn. Sen kom jag på att det ju förstås innebär att jag måste sticka mössan. Det är ungefär 35 år sedan jag stickade sist.

Som tonåring tyckte jag att det var kul att sticka, men i övre tonåren fick jag problem med mina handleder och blev tvungen att sluta. Nu har jag inte haft besvär av handlederna på många år, men det här gjorde ju att det fanns ett antal osäkra faktorer här. För det första – skulle mina handleder hålla? Nåväl, en mössa kändes ändå som ett rätt lagom projekt att starta med. För det andra – kan jag ens sticka? När jag försökte tänka hur man gör var det helt blankt. Efter ännu lite mer tänkande fick jag någon slags bild i huvudet hur jag stickade en rät maska. Hur man lade upp och hur man gjorda aviga kunde jag för mitt liv inte se framför mig.

Jag insåg dessutom att jag inte äger en enda sticknål. Jag började titta lite i den djungel som stick-attiraljer tydligen har blivit. Sen skickade jag ett meddelande till grannen och frågade om jag kunde få låna lite stickor av henne. Det kunde jag.

När garnet kommit och stickorna var på plats och jag dessutom hittat ett mönster som inte såg helt oöverkomligt ut var det bara att försöka. Jag tänkte att det säkert finns filmer på youtube om jag inte kommer ihåg hur man gör. Jag är visserligen vänsterhänt, men jag kan säkert spegelvända vad jag ser tänkte jag käckt.

Det visade sig att det inte skulle behövas. Jag tog sakerna i händerna och händerna liksom bara visste hur de skulle göra. Jag lade raskt upp 84 maskor och började sticka, en rät en avig. Just det SÅ gör man aviga!

Det där med att sticka vänsterhänt var inte självklart för mig när jag var ung. Jag lärde mig själv sticka så, men i slöjden fick jag lära mig att sticka som en högerhänt. Jag kunde alltså sticka åt båda håll, och i teorin skulle jag kunna sticka bara rätstickning men ändå få slätstickning – jag skulle kunna sticka åt vänster ena varvet och åt höger andra. Jag testade förstås även det som ung, men nackdelen är att maskorna blir vridna vartannat varv. Det blir inte helt slätt utan ser lite annorlunda ut. Dessutom stramar det en del när man stickar de aviga maskorna, men visst blir det en intressant effekt.

Men hur det än var så är det mycket enklare och mer naturligt för mig att sticka med vänster hand. Det finns egentligen bara två nackdelar med det. Den första är att alla mönster är skrivna för högerhänta. Jag måste alltså läsa dem baklänges, dvs från vänster till höger, vilket ju egentligen är det som känns mest naturligt. Det är inget stort problem, men man behöver tänka till lite ibland. Den andra är att garn alltid är tvinnat åt samma håll – det håll som gör att det tvinnas mer när man stickar med höger hand. Stickar man med vänster så snurrar man istället upp garnet. Det innebär att vänsterstickaren måste vara mer noga med att se till att det blir hela garnet som föjer med.

Men jag konstaterar att det var riktigt roligt att sticka! Och på bara några få kvällar fick jag ihop en reflexmössa med tofs.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *