Fudge med cointreau

Jag är rätt så förtjust i fudge, men har faktiskt aldrig gjort det innan. Häromdagen bestämde jag mig för att testa, och googlade runt lite efter recept på chokladfudge med cointreau – något jag inbillade mig borde bli väldigt gott. Jag hittade några recept och gjorde som jag brukar – ändrade och anpassade något. Det blev verkligen suuuupergott! Konsistensen är kanske inte exakt som jag är van vid att fudge är, men den är verkligen inte sämre, kanske till och med lite bättre! Det blev också en perfekt balans mellan mörk och ljus choklad och cointreau tycker jag – en mustig chokladsmak men en precis lagom stor hint av apelsin. Om man väljer annan choklad än Fazer blå tror jag det är lämpligt att öka mängden mörk choklad lite. Så här blev mitt recept:

40 g smör
350 g Fazer blå
100 g mörk kvalitetschoklad
1 burk kondenserad mjölk
2 krm salt
0,5 dl cointreau

Smält chokladen över vattenbad. Smält smöret och blanda i kondenserad mjölk, salt och cointreau. Värm långsamt på svag värme medan chokladen smälter. Rör försiktigt på låg värme tills smeten är slät och fin. Häll upp i en form med smörpapper i botten. Jag valde ett glasspaket + en fryslåda, då blev lagret ca 15 mm tjockt, vilket jag tycker är lagom. Låt fudgen svalna i kylen. Vänd upp på skärbräda och skär kuber.

Jag slår inte in bitarna individuellt, det är alldeles för mycket jobb! De får stå i en skål i kylen – och de ser inte ut att bli särskilt långlivade. Det är helt enkelt väldigt svårt att sluta äta av dem…


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *