Rovfågelbilder i mängd

Inför resan till Bornholm packade jag kameraryggsäcken, jag ville förstås passa på och fota rovfåglar på Bornholms rovfågelshow. Det var bara ett problem – kontakten mellan mitt teleobjektiv och kameran fungerade inte. Det gick i bästa fall att ta en bild, men sen lade den av. Då jag ändå inte ville åka utan kamera började jag fundera på alternativ. Det fick bli mitt fasta 100 mm porträttobjektiv. Det är ett jättebra objektiv, men det är fast och brännvidden är långt ifrån fågelvänlig.

Showen började inomhus. Trots objektivets 2,8 i bländare hade jag lite svårt att få till bra bilder med tillräckligt kort slutartid. Dessutom var lysrörsljuset svårt. Jag fick ändå till några bilder jag var nöjd med, speciellt på Ulriks favorit ugglan.

När vi sedan gick ut var den första fågeln en falk. Falkar är jättesnabba! Men efter lite experimenterande blev bilderna allt bättre och bättre – och jag fick en hel del bilder som jag verkligen är nöjd med. I och med den dåliga brännvidden har jag fått beskära många bilder riktigt kraftigt, men skärpan höll ändå – det är jag riktigt glad för.

Det var lite svårt att hänga med i exakt vilka arter som visades – de danska namnen skiljer sig från de svenska, och dessutom var det bara arter som inte finns vilda här i norden som visades. Detta eftersom det är förbjudet att föda upp och träna jaktfåglar här – parken måste helt enkelt köpa fåglar från länder där det är tillåtet. Jag tror i alla fall att jag lyckades identifiera de flesta arterna, utom ugglan. Falken är jag också lite osäker på, men jag vet att den var jakttränad, och då är det inte ovanligt att det är hybrider mellan till exempel pilgrimsfalk och jaktfalk. Här lyckades jag bara uppfatta ”falk”.

Här kommer en hel massa bilder!

Först en lättidentifierad fågel – vithövdad havsörn.

Därefter en harrisvråk

Därefter en annan vråk, jag tror det är en rostvingad vråk.

’Falken

Den här örnen tror jag kan vara en kejsarörn, men blir lite tveksam eftersom den var såpass liten.

Ugglan – som inte egentligen klassas som rovfågel

En annan fågel som inte är en rovfågel – en kokaburra

Och så en ara!

 

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *