Att tala med hästar

Igår hade vetenskapsradion ett inslag om hästar och deras sätt att kommunicera. Forskaren Linda Keeling berättade om hur forskningsläget ser ut och beskrev hur hästar lär sig att kommunicera med människor – och lär människorna att förstå och hjälpa dem.

Att hästar kommunicerar med oss är inget konstigt alls för alla oss som håller på med hästar. Vi har alla blivit tillsagda av hästarna att skynda på med maten, att klia på ett visst ställe eller att sluta pilla på det där såret som faktiskt gör ont. Genom systematiska studier kartlägger forskningen denna kommunikation på ett vetenskapligt sätt och ger oss beprövad kunskap att lägga till det vi ”vet” genom intuition och erfarenhet.

Jag blev särskilt glad när Linda Keeling sa att hon gärna skulle vilja forska mer på hästars positiva reaktioner. Vad blir de glada av och hur visar de det? Hur ser du att en häst är nöjd? Jag tror definitivt att de flesta hästmänniskor vet vad den egna hästen uppskattar och märker det, men även här skulle systematisk kunskap vara intressant. Det är viktigt för oss hästmänniskor att se när hästar far illa och förhindra det, men visst vill vi dessutom gärna veta mer om hur vi kan se vad de verkligen gillar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *