Ferroträning

Vi tycker ju inte att små hästar ska träna direkt, men de ska vara med i vardagshanteringen – och på så sätt lär de sig förstås saker. Ferro har ju gått länge på bete i sommar, och där har han inte blivit särskilt hanterad alls. Nu har han och Amelia flyttat in och det innebär en del nya rutiner för honom.

På morgonen får han på sig en grimma och blir ledd ut till hagen. Han får fortfarande gå efter Amelia, men han lär sig att följa med, stanna och gå undan för tryck. Han får också lära sig att stå still i hagen under tiden grimman tas av – en av de svåraste skillsen med att vara häst tycker han just nu.

På kvällen får han och Amelia stå i varsin box och äta. Vi började med att bara ställa ut Amelia i gången en kort stund, med Ferro kvar i boxen. Sedan fick hon gå in i en annan box en stund, och den stunden har vi successivt förlängt, så nu står de var för sig ända till nattfodringen. Ferro får förutom höet lite lucernpellets. Hans proteinbehov är ju större än för en vuxen häst, och ju mindre han diar, desto mer måste han förstås äta själv.

Första gångerna tyckte Ferro det var lite läskigt att vara själv, och gnäggade förtvivlat. Amelia däremot tyckte nog det var skönt att få äta kvällsmat ifred, så hon brydde sig inte alls. Han har sen gått via irritation över situationen och försök till problemlösning till att acceptera läget. Nu äter han lugnt och verkar tycka att det är helt ok.

Ganska snart kommer vi låta hästarna stå var för sig hela natten. Ferro är ju över sex månader nu, så han är helt klart mogen att bara dia halva dygnet. Vi tycker det är bra att trappa ner diandet mjukt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *