Vi har massor med äpplen nu, så jag bakar en del och lägger i frysen inför vintern. I helgen testade jag den här kakan, och enligt Ulrik är det den godaste äppelkaka jag någonsin gjort. Jag har gjort rätt många, så det är ett bra betyg! Jag funderar på att testa receptet med björnbär vid tillfälle också, tror det kan bli gott det med.
2 äpplen
socker
kanel
Skala, kärna ur och klyfta äpplena i tunna klyftor. Blanda klyftorna med äpple och kanel.
175 g smör
3 dl socker
3,5 dl mjöl
3 ägg
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
valfritt att bröa formen med
Smält smöret, pensla en form med löstagbar kant och bröa den. Jag använder gärna mandelmjöl, tycker det blir lite extra gott. Det som blir över när jag bröat formen häller jag i smeten.
Blanda i övriga ingredienser i det smälta smöret. Jag använder en slickepott direkt, så blir det inte så mycket disk. Häll smeten i formen och lägg äppelklyftorna ovanpå. Grädda i 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) i ca 30 minuter. Kakan ska vara kladdig i mitten. Serveras sval med glass, grädde eller bara som den är.