Vädret idag är verligen uselt. Just nu är det regn på is, så till och med Graos rehabpromenad får pausa. Istället bestämde jag mig för att testa att göra en sockerkaka i airfryern – mest för att se om det funkade. Det första steget var att kolla om min stora favoritform fick plats i den. Den passade precis, om jag tog ur korgen. Sen gjorde jag en traditionell tigerkaka. Jag testade att ha en filead clementin i den ljusa smeten. Det gav tyvärr inte så mycket smak alls, jag får nog ha mer om det ska märkas. Jag tror även att apelsin är effektivare. Min form är rätt stor, så jag gör en lite större sats smet än standardrecepten. Jag är ju rätt dålig på att använda recept när jag bakar, men här är ungefär hur jag gjorde:
3 ägg
3 dl socker
4,5 dl vetemjöl
1,5 msk bakpulver
80 g smör
3/4 dl mjölk
2 msk kakao
Vispa ägg och socker poröst, blanda i vetemjöl och bakpulver. Blanda sedan i smält smör och mjölk, jag reglerar tjockheten på smeten med mjölken (den ska vara tjock och trögflytande). Innan jag häller i smöret brukar jag pensla formen med det smälta smöret. Jag bröar formen med lite olika saker, den här gången blev det traditionellt ströbröd. (Jag förvarar förresten ströbröd, panko och liknande i frysen, i ziplockpåsar. Perfekt att bara ta fram och använda, möglar inte, smular inte ner och håller i en evighet) Jag tar undan en knapp 1/3del av smeten och smaksätter den med kakaon. Resten av smeten hade jag som sagt clementiner i, men det gjorde inte så mycket nytta. Funderar på om jag ska testa att ha i lite frysta hallon nästa gång.
Häll i den vita smeten, klicka i den bruna. Rör om försiktigt med en gaffel eller kniv elller slickepotten. För min lite större form med den här mängden smet var 160 grader i 35 minuter lagom. Med en mindre sats hade jag fortfarande haft samma temperatur men kortat tiden lite.
Sockerkakan blev jättefin. precis som den blir i ugn. Fördelarna med att göra i airfryern är främst att det går åt mindre el, man behöver inte förvärma och om man har tiden rätt behöver man inte heller passa på tiden för att ta ur kakan ur ugnen.