Ny dator

Mitt allra viktigaste arbetsredskap är min dator. Jag har de senaste åren haft två – en Acer 14 tum och en liten med touchskärm som är delbar – även den en Acer. Den lilla har dessutom 18 timmars batteritid, så den har jag som anteckningsblock när jag är ute och jobbar.

Den stora har jag nu haft i tre och ett halvt år, och den börjar visa en del trötthetstecken. För några veckor gick dessutom klickfunktionen på mysplattan sönder, så jag blev tvungen att börja använda extern mus. Det fick mig att börja fundera på om det inte var dags att skaffa en ny innan det blir en ordentlig krasch. Även om vi har en bra  backupserver som backar varannan natt så kan det bli rejält jobbigt.

Min allra första dator någonsin var en Mac 512. Den hade alltså totalt 512 kB minne – och ingen hårddisk förstås. Det motsvarar lite mindre än en halv diskett för er som minns disketterna. En normal bild tagen med mobiltelefon idag kan vara fyra till sex gånger så stor. Sen hade jag en mängd olika Macintoshdatorer både i jobbet och privat fram till ungefär 2005. Sen har det alltså följt drygt 10 år med pc-datorer.

Nu bestämde jag mig för att det var dags att gå tillbaka till Mac. Ulrik har en Mac Book Pro som jobbdator sedan några år, och är mycket nöjd – det bidrog förstås till beslutet. Men då våra behov ser helt olika ut blev det istället en 13-tums MacBook Air för mig. Fördelar med den är att den är väldigt lätt och har lång batteritid – något jag som är så mobil i mitt jobb uppskattar mycket. Det kommer kännas fantastiskt lätt att cykla till stationen med en så mycket lättare dator i väskan! Dessutom räknar jag med att inte behöva ha två olika datorer längre, den här borde fylla båda behoven.

Den största nackdelen är att hårddisken är liten. Eller jämfört med min första Mac är den förstås gigantisk – men för mitt bildbibliotek är 256 GB alldeles för lite. Lösningen finns förstås i molnet. Jag har länge funderat på en molntjänst, och nu slog jag till på 1 TB på Google Drive. Det gör ju att jag inte heller behöver använda backupservern hemma för att backa upp bilderna längre. Priset är ju även det en nackdel, den är nog ungefär 50% dyrare än motsvarande PC (fast den är ju förstås tyngre och med kortare batteritid). Min förhoppning är att Macen ska ha lite längre livstid än den normala PCn. Under mina PC-år har jag bytt dator vartannat till vart tredje år – mina macar hade jag fyra till fem år.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *