Förebyggande vård för folk och fä

Igår besökte vi några olika vårdinstitutioner för lite förebyggande vård. Först ut var jag som gjorde en CT av bröstkorgen på Ystad Lasarett. För ett drygt år sedan blev jag akut dålig och hamnade på akuten med misstanke om blindtarmsinflammation. Det visade sig vara magsår, men vid scanningen av buken såg de något längst ner på ena lungan som de ville undersöka närmre. Det innebar att jag jag under förra sommaren scannades ordentligt, bland annat med en radioaktiv isotop i blodet. Det konstaterades att det rör sig om en liten, slät tumör av godartad sort. Eventuellt har jag haft den hela livet, som ett födelsemärke. Det kändes rätt lugnt och ofarligt, men läkaren vill i alla fall ha lite koll på den så den inte växer. Därför scannas jag nu var 6e månad.

Det är en ganska enkel procedur när man slipper kontrastvätskor och isotoper. Jag hade tid kl 10. Vi tog tåget till Ystad 9.15 – det är en fantastiskt vacker liten tågresa på ca 10 minuter, där man under nästa halva resan åker utmed havet. Sen promenerade vi genom ett sommarvackert Ystad upp till lasarettet, jag anmäler min ankomst på en terminal och väntar. Väl inne lägger jag mig på en brits som körs genom CT-tunneln några gånger fram och tillbaka. Maskinen ber mig hålla andan när de scannar så bilderna ska bli skarpa. Jag är lite klaustrofobisk, men har kommit på att om jag blundar går det bra. Det hela är över på ett kick. Jag fick nog komma in ett par minuter före utsatt tid, för när jag gick ut var klockan 10.00 och 52 sekunder. Bilderna skickas till lungspecialisten, som sedan kontaktar mig för svar. Jag har varit med vid CT-undersökningar av hästar vid Helsingborgs Djursjukhus och har sett vilka bra bilder det blir. Det är en fantastisk undersökningsmetod.

Efter det var det två av hästarnas tur. Arno och Xipo skulle vaccineras, Arno mot influensa och Xipo mot influensa och stelkramp. Vi väljer att köra med hästarna till Svedala Veterinärpraktik för att få dem vaccinerade, trots att vi har några stycken. Det är enkelt och smidigt, och Katarina är en bra veterinär. Hästarna står kvar i släpet, och i och med att vi kan öppna båda framdörrarna samtidigt blir det ändå gott om plats för två hästar, mig och veterinär.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *