Grao tränar matte

Hej, det är Grao! Matte tänkte skriva något tråkigt inlägg om någon jacka, så jag bestämde mig för att ta över bloggen idag. Jag tänkte berätta lite om hur jag tränar matte. Det finns ju massor att läsa om hur man tränar hästar säger matte, men jag vet ingen som skrivit om hur man tränar mattar. Så då får ju jag berätta hur jag gör, alltid kan det hjälpa någon. Jag är självlärd på området, men jag är bra på det, precis som med det mesta jag gör.

Det bästa sättet att träna matte är att ta med henne till galoppskogen. Dit åker man låda. Sen ska man helst inte ha med någon annan , det är bäst om det bara är vi. Marken ska vara bra också. Det är den nästan jämt men förra veckan var den dålig. Den var jättedum, och knuffade undan mina fötter och var ojämn och besvärlig..

Men idag var det bra, så vi gav oss iväg. Först skrittar vi lite för att komma igång, sen travar vi och sen – gaaaalopppp! Marken var jättefin på banan där vi red, så det var bara att rulla på. På några ställen var det konstiga spår, men ni behöver inte vara oroliga. Jag stannade och kollade att området var säkert innan vi passerade. Matte gnällde lite över att jag stannade fort. Men hon har lite dåligt sinne för det här med träning. Det är ju jättedumt att stanna innan vi är framme vid de skumma områdena. Dessutom tycker jag det är bra att kolla av mattes reflexer och balans ibland. Jag har förresten lärt mig hur vägen svänger nu, så jag ser till att byta galopp så vi alltid har rätt galopp i kurvorna. Det tycker jag är snällt mot matte, håller ni inte med? Jag kan göra hoppsasteg även när det går jättefort!

Matte berättade att det finns travhästar som använder banan där vi rider en del. Det är hästar som travar. Matte säger att de travar fort. Jag var tvungen att testa om jag också kunde, när vi ändå var på banan. Det kunde jag. Jag är inte förvånad, jag är som jag sa tidigare jättebra på allt jag gör. Matte säger att det finns saker jag är dålig på också. Till exempel sa hon att jag var dålig på beridet bågskytte. Hur kan hon veta det? Vi har ju inte provat? Hon menade att hon inte vill sitta i galopp på mig utan att hålla i tyglarna och samtidigt ha en pilbåge i händerna. Jag fattar ärligt talat inte problemet.

På vår träningsrunda ser vi många djur. Några heter rådjur. De är fuxar med vita tecken i rumpan. Några andra heter hjortar, de är grå, svarta och en del är vita, som Xipo. Några andra säger matte är glador. Hur kan hon veta att de är glada? Jag tycker mest bara att de flyger runt. Vita tecken i rumpan – ni hör väl hur fånigt det låter! Sen ser vi vita hägrar och örnar ibland, det är stora fåglar det med. Men den här gången såg vi inga. Däremot smög vi förbi några hjortar som låg och sov. Matte sa att vi skulle smyga för att inte väcka dem och jag tyckte det var vettigt. Det är inte roligt att bli väckt när man precis somnat, och det var ju inte heller dags för frukost.

Vi galopperar rätt mycket på vår runda, det är så jag tränar matte. Hon blir svettig och ibland lite flåsig. Det är ju rätt töntigt, det är ändå jag som sköter huvuddelen av springandet i vårt ekipage. Men jag tänker att det blir bättre och bättre om jag fortsätter att träna henne så här. Men idag fick jag skritta en stund efter att vi galopperat jättelänge så hon fick ner andningen. Sånt måste man ha koll på när man tränar mattar, det är viktigt att träningen blir bra och effektiv. Jag tyckte också att vi kunde promenera en bit genom skogen. Det var ju så fint där och vi måste ju ha det lite mysigt också. Matte frågade om jag var trött i fötterna, men det var jag inte, det var fint bara!

Jag har förresten fått hängslen till min galoppsadel. Det är för att sadeln ska ligga bättre när vi klättrar. Det är rätt mycket backar att klättra i vår skog. Matte säger att vi helst ska klättra i skritt, för det är nyttigast. Men vi är väl inte i skogen för att vara nyttiga? Vi är väl där för att ha roligt! Galopp är roligt.

Jag tycker i alla fall att det är rätt roligt att träna matte och hon verkar också gilla det. Om vi fortsätter så här ska jag nog kunna ha henne i form framåt sommaren, eller vad tror ni?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *