Grimma eller träns på tävlingsplatsen

Då och då hörs röster mot tränstvång på tävlingsplatsen. Det är ju reglerat i TR I att hästar som befinner sig på tävlingsplatsen ska ledas i träns eller det bettlösa huvudlag de ska ridas i i de grenar där bettlöst är tillåtet. Ett vanligt argument är att du har lika bra kontroll på hästen i grimma eller grimma + kedja som i ett träns. Ja, det har nog de flesta. Men det är ju inte det som är problemet.

Problemet är när grimman ska bytas till träns. Detta är ju säkert och enkelt att göra i släpet eller i boxen. Utanför släpet, t ex på parkeringen är det inte alls lika enkelt och säkert. Det är liv och rörelse och det är så lätt hänt att hästen blir distraherad av något precis i det kritiska ögonblicket när grimman är av och tränset inte hunnit på.

Jag har själv ett par gånger varit med om lösa hästar på tävlingsplatser, och det är inte roligt. Förra veckan i Aachen hände det Juliette Ramel. I hennes fall var det förstås inte så att hon skulle byta från grimma till träns, utan det gick fel när stewarden skulle kontrollera hästen efter ritten och flughuvan skulle tas av – en situation som är ganska lik att gå från grimma till träns.

Jag tycker att det är en väldigt liten uppoffring av gemene ryttare att tränsa i släpet i förhållande till vad som kan hända om det en enda gång går fel för en häst.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *