Så bra att det borde vara gratis

Har ni någon gång varit på restaurang och ätit riktigt gott – och konstaterat att ”det här var så bra att det borde vara gratis”? Eller finns det något annat som ni tycker är så himla bra att det borde vara gratis, så att alla kan få del av den här fantastiska prylen, tjänsten, middagen, vad det nu är?

Troligen inte. Möjligtvis har ni nöjt konstaterat att ”det här var verkligen värt sitt pris”. Rätt sannolikt tycker ni nog att resonemanget ovan låter väldigt bakvänt. Men om ni tänker er att det är journalistik det handlar om så är jag säker på att ni också har läst kommentarerna. Någon delar en intressant rubrik. Flera går in för att titta, och upptäcker besviket att artikeln är bakom en betalvägg. De går ut och kommenterar sin besvikelse. Det är på något sätt begripligt, det är klart man blir besviken om man blir nyfiken och vill läsa något och det kommer ett hinder – du måste betala för att få läsa. Rätt ofta kommer även kommentarer till tidningen i stil med ”ni borde skämmas över att sätta detta bakom betalväggen. Det är så viktigt/intressant/bra skrivet att fler skulle ha nytta av att läsa det”.

Kontrar man då med ”det kanske till och med är så bra att det är värt att betala för att läsa” kan svaret bli ”det är så bra att även de som inte är intresserade nog att betala borde läsa”. Men det är ju ungefär som att säga till en sushirestaurang ”er sushi är så bra att den borde vara gratis, för de som inte gillar sushi skulle nog uppskatta den och de är ju inte beredda att betala för sushi”.

Bra journalistik tar tid eftersom den kräver en hel del research. Bra journalistik kräver även en yrkesskicklig journalist. Denna journalist behöver få betalt för att kunna lägga den tid som krävs. Det går delvis att finansiera journalistik med reklam, men det är svårt att finansiera riktigt bra journalistik bara med reklam. Borde vi inte istället lära oss att tänka: Det här var bra, det är värt att betala för!

Jag tycker det allra bästa skulle vara om det fanns ett system där du lätt och enkelt kunde betala en liten engångskostnad när du vill läsa en artikel i en tidning som du normalt inte läser. Du ska inte behöva öppna ett särskilt konto eller betala separat – utan det kanske skulle kunna fungera så att du får en räkning varje månad eller när du nått ett minimibelopp, t ex 100 kr? Eller att du lägger den på autogiro förstås. Men alla tidningar skulle vara samlade ihop, och betaltjänsten fördelar sedan till respektive tidning. Du som läsare ska inte behöva bry dig om vilken tidning det är, du klickar bara i att du är villig att betala t ex 5 kr för att läsa artikeln ifråga.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *