Skånsk jul

Sen jag flyttade till Skåne har jag lärt mig några nya saker om julen. Den första är att julen inleds med lillejulafton. Jag fattade först ingenting när folk pratade om lillejulafton och till och med butiker skrev hur de var öppna denna dag. Det handlar alltså om den dag som vi andra helt prosaiskt kallar 23 december.

En annan sak jag noterade när jag var i affären på just lillejulafton var hur många det var som köpte ”röd saft”. Det är alltså för att här äter de saftsås till gröten, inte sirap och kanel som vi vanliga människor gör. Saftsåsen funkar även till Ris a la malta.

Sen är det brunkålen då. Nä, den är inte någon favorit faktiskt. Grönkål är också vanligt här, och det tycker jag är godare.

En tradition som vi själva skapat sedan vi flyttade till Skåne är att vi går ut och äter julbord på julafton. Det gör att vi inte lagar någon julmat alls hemma. Tyvärr är det rätt svårt att hitta ställen som har öppet på julafton, och de som har det blir snabbt fullbokade. Här pratar vi om att planera julen i tid – i september måste du ha bokat.

I år blev det Riviera i Båstad för andra året i rad. Det är dessutom ett av de bästa julborden – god, vällagad mat i lagom mängder, och ett jättefint efterrättsrum med både efterrätter och hemgjort godis. Den mycket mandliga ostkakan med hjortronsylt var en favorit!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *