Rabarber rabarber

rabarberkladdkaka

Vår rabarber är lite sen i starten, men nu växer den så det knakar. Förra året hittade jag ju på rabarberkladdkakan med inspiration från den citronkladdkaka som var väldigt populär just då. Så här gör man den:

Koka 150 g smör, en rabarberstjälk skuren i tunna skivor och 1 dl muscovadosocker tills rabarberskivorna faller sönder. Blanda i 2,5 dl mjöl, 2 dl vanligt socker och 3 ägg. Häll i bröad springform och grädda ca 18 min i 175 grader. Vispa en maräng. Spritsa och bränn av. Eller skippa marängen, det blir jättegott ändå. 

wp-1463292822877.jpg

I helgen gjorde jag en annan god och enkel variant av rabarberpaj med knäckigt täcke. Jag mäter sällan och har inga exakta mängder, men här är en ungefärlig beskrivning.

Skiva rabarber och blanda med potatismjöl och täck botten av pajformen.

Blanda vanligt socker, muscovadosocker, havregryn och lite mjöl. Gissar att jag har ung 1 dl av varje utom mjölet som är ung hälften till en liten pajform. Sen blandar jag i smör – antingen smält smör (ca 250 g) eller flytande smör/oljeblandning. Blandningen ska bli lös. Bre ut blandningen över rabarbern och grädda, för en tunnare paj brukar 25 min i 200 grader vara lagom. Låt pajen svalna lite så den knäckar till sig innan du serverar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *