Kolapaj från Kivik

På vår utflykt till bl a Kivik i tisdags åt jag en supergod kolatartlett. Den var så god så vi köpte med oss en hel kolapaj av samma sort. Efter att ha ätit den bestämde jag mig för att jag måste försöka experimentera fram ett recept – det kändes inte helt omöjligt och definitivt värt besväret. I går gjorde jag ett första försök och det blev jättegott men inte perfekt. Så idag är jag på det igen, med lite justeringar medan jag har allt i huvudet. Jag gör den i en ganska liten form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Den vi köpte var gjord i en liten aluminiumpajform, men jag tycker det är onödigt att använda engångsmaterial om det går att undvika. Den här gången blev det precis som jag ville ha det, så dags att publicera receptet!

Botten:

1 dl mjöl
1/2 dl socker
50 g smör
1/2 tsk vaniljsocker
Blanda de torra ingredienserna, hyvla ner smöret och blanda till en deg. Jag använder elvispen på lägsta hastigheten i början. Tryck ut degen tunt i formen, grädda ca 10 minuter i 175 grader

Kola:

2 dl socker
2 dl sirap
2 dl grädde
2 nypor flingsalt
Koka ihop till ca 118 grader eller ett löst kulprov. Kolan ska vara seg men inte hård. Häll kolasmeten i pajskalet och låt svalna. Jag låter dessutom pajen stå i frysen någon timme innan jag har på chokladen

Choklad:

60 g fin mörk choklad
Smält chokladen och bre ett tunt lager ovanpå den hårda kolan. Låt pajen tina igen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *