Chokladtårta med jordgubbar

Häromdagen gjorde vi en så god tårta! Jag lägger in receptet här för att inte tappa bort det. Nästa gång kommer jag nog testa att modifiera den lite, genom att göra marängen utan choklad, men kanske med nötter eller lite nougat i. Det blev nästan väl kraftig chokladkaraktär med både chokladsockerkaka, chokladmaräng och chokladkräm. Men gott blev det i och för sig ändå!

Sockerkaksbotten:
100 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
5 äggulor
4 msk standardmjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
½ tsk salt

Maräng:
5 äggvitor
1,5 dl strösocker
100 g smält mörk choklad av god kvalitet
½ krm ättika

Chokladkräm:
4 äggulor
½ dl strösocker
1,5 dl grädde
150 hackad mörk choklad av god kvalitet
½ msk fint havssalt

Montering och dekoration:
½ liter jordgubbar
3 dl vispad grädde

Värm ugnen till 150 grader, varmluft. Börja med tårtbottnarna som du kan förbereda en dag i förväg. Förbered en form som är ca 24 x 32 cm och klä den med bakplåtspapper. Har du inte en form som är den storleken kan du använda en ugnsplåt och avgränsa ytan med hjälp av aluminiumfolie som du knycklar ihop.

Börja med sockerkakan. Vispa smör och socker mjukt och smidigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning och slutligen mjölken. Blanda de torra ingredienserna och arbeta försiktigt ner dessa i smeten. Fördela smeten i ett tunt lager i formen.

Dags för maräng. Vispa äggvitorna och 1/3 av sockret på låg hastighet med elvisp i en ren, rostfri skål. Tillsätt ättikan och resten av sockret successivt och öka hastigheten så att du slutligen vispar på maxhastighet. Vispa tills marängen är vit, blank och fast. Vänd ner den smälta chokladen slarvigt i marängen och fördela detta i tårtformen, ovanpå sockerkakssmeten. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 40 minuter. Låt svalna och lossa därefter formen försiktigt. Täck över med bakplåtspapper om tårtbotten ska stå tills nästa dag.

Börja nu med chokladkolakrämen. Blanda äggulor, grädde och strösocker i en tjockbottnad kastrull. Hetta upp på svag värme och under omrörning tills krämen börjar tjockna och bli blank. Ta bort krämen från plattan och rör ner den hackade chokladen. Rör om tills chokladen är helt smält och vänd slutligen ner flingsaltet. Låt svalna.


Vispa grädden fluffig och skär jordgubbarna i skivor och kvartar. Dela tårtbotten i 2 lika stora delar och lägg den ena delen på ett tårtfat. Bred försiktigt chokladkrämen över bottnen, toppa med skivade jordgubbar och toppa med hälften av den vispade grädden. Lägg på den andra tårtbottnen och fördela resten av grädden på toppen och avsluta med kvartade jordgubbar. Tårtan kan serveras genast eller inom de närmsta 6-8 timmarna och är då lätt och marängig. Får den stå en dag bli den lite mer kompakt och seg men fortfarande väldigt god.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *