Är det viktigt vad som är sant?

Rätt ofta sprids kopierade budskap med tveksamma källor på sociala medier. Det här är ett som cirkulerat den senaste tiden:

Med anledning av nyheten att en skola förbjuder ett barn med autism att delta i skolresor känner jag ett behov av att skriva det här.
Det finns pojkar och flickor som ingen bjuder in till födelsedagar till exempel. Det finns särskilda barn som vill tillhöra ett team men bli inte vald för att det är viktigare att vinna än integrera dessa barn. Barn med särskilda behov är varken sällsynta eller konstigt, de bara vill vara som alla andra … accepteras!!
Får jag ställa en fråga? Är det någon som är villig att kopiera och klistra in det här inlägget till sin vägg utan att dela det, som jag gjorde för en vän? Tack

Det finns inga belägg för denna ”nyhet” över huvud taget, och om det finns någon verklighetsbakgrund så är den troligtvis inte från Sverige, då inlägget är översatt från engelska. Detta skriver Metros Viralgranskaren om.

Jag påpekade detta under en delning av inlägget och fick till svar att det inte spelar någon roll om det är sant eller inte – för budskapet är viktigt och manar till eftertanke. Det kan ju på sitt sätt vara lite fint – men jag tycker faktiskt det är besvärande att man hänvisar till falska eller okända ”nyheter” och ”fakta” i den här typen av inlägg. Det är ju så lätt att det blir en sanning att svenska autistiska barn förbjuds av skolan att delta i skolresor och aktiviteter. Precis som det i andra fall kan vara andra saker som faktiskt aldrig har hänt som blir allmän sanning.

Så nej, jag tycker inte att det är okej att sprida osanningar bara för att man har ett gott syfte. Och gränsdragningen för ”ett gott syfte” är ju högst personlig och flytande. Den kan lätt flyttas och hamna i ganska ljusskygga nejder.

Detta med att det inte är så viktigt vad som är sant och falskt, vad som är fakta och fiktion eller kanske framför allt att fakta och eget tyckande så ofta jämställs som lika tungt och lika viktigt tycker jag är besvärande. Vi lever i en tid där det är lätt att sprida åsikter. Belagda fakta samsas sida vid sida med vilda teorier, kvasivetenskap och fria fantasier. Vad som får spridning beror mer på hur många man får att dela än hur sant det som sägs är. Förmågan till källkritik och ett granskande förhållningssätt har aldrig varit viktigare.

Jag har full förståelse för att man vill sprida ett budskap som man tycker är viktigt. Jag har full förståelse för att man vill visa sitt stöd för en utsatt grupp. Jag har full förståelse för att detta kan ses som ett uttryck för medmänsklighet. Men det ursäktar i min värld inte att man sprider osanningar, halvsanningar och rena påhitt helt okritiskt. Skriv istället ett eget inlägg utifrån vad du själv tycker och känner.

 

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *