Nybäddat

Amelias fölning närmar sig, nu är det ungefär nio veckor kvar. I helgen har vi börjat preparera fölbädden. Helst vill jag ha halm i fyrkantbal, helst stora, men små går också bra. Då blir det ju kakor som jag kan packa tätt för att redan från början få en välpackad halmbådd ovanpå torvbädden. Nu har jag en bra halmleverantör som tyvärr bara har rundbalar, så jag får anpassa mig lite.

Jag vill alltså ha en ordentligt packad halmbädd med kompakt halm. Det där med fluffig halm har jag aldrig förstått mig på. Den håller sig ju inte fluffig när 600 kg häst lägger sig ner, det gör bara att det ser ut att vara mycket tjockare än det är. När det ska vara bädd behöver det ju dessutom vara riktigt tjockt.

Jag kom fram till att det enklaste sättet för mig att få till en bra bädd var att fylla en stor bygg-storsäck med halm och dra in den i stallet. Jag började med tre proppfulla säckar ovanpå den befintliga torvbädden som är någonstans mellan 10 och 15 cm hög. Totalt blev det en halvmetertjock bädd – tur vi har bra takhöjd! Det kommer att behövas mycket mer, jag får fylla på mer varje dag tills jag är nöjd med bädden. Jag kommer alltså i fortsättningen bara plocka ut bajset, och sen fylla på tills jag tycker bädden är tillräckligt tjock.

En annan förändring i och med detta är att Grao får flytta ut ur boxen han har haft sedan han kom. Vi har ju en fölbox som är lite större än de andra, har höga galler och ligger för sig själv – en box som var perfekt för honom att ha när han kom ny. Men nu behövs den ju till det som den är tänkt för, så Amelia och han får byta plats. I samband med det valde vi att även byta plats på Xipo och Arno, eftersom vi tror att det är bättre att ha Grao bredvid Arno som han delar hage med. Troligen spelar det ingen roll alls, men det är ju vettigt att ha hästarna placerade så harmoniskt som möjligt. Alla hästarna tyckte det var lite förvirrande med nya boxar, men de fann sig snabbt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *