En tanke utanför boxen

Efter gårdagens omflyttning av hästar funderade jag lite. I ridhästvärlden och de flesta hästvärldar är det så att hästen har sin bestämda box, som den står i varje natt – i de fall man använder box alltså. Men hur nödvändigt är det egentligen? Skulle det inte kunna vara så att hästarna stod i EN box i stallet, likgiltigt vilken?

I stall med många hästar med olika ägare är det förstås rätt opraktiskt och kan öka smittrisken  – och för medicinerade hästar är det förstås rent olämpligt. Men annars?

För några år sedan var jag i ett stort travstall för att se och lära hur de arbetade med sina ettåringar, från avskiljning till inkörning. Där gick unghästarna i flockar om 12 hästar. De hade en stor hage för flocken och ett stall med 12 boxar. Men hästarna hade inte en egen box. Varje dag ställdes hästarna in i stallet i en lämplig box tills det var fullt. Nästa dag kunde de stå på ett helt annat sätt.

Det där fick mig att fundera lite. Jag gissar att det är mycket viktigare för oss människor att ha ett eget revir än det är det för hästarna. Vad tror ni? Skulle er häst tycka att det var ok att sova i olika boxar varje natt? Och hur är det med er, hur viktigt är det för er att ha hästen i samma box hela tiden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *