Svepande generaliseringar om hästar på bete

928

Under helgen har fiktiva bloggaren Silverbjälke skapat en del debatt med ett inlägg där han gör svepande generaliseringar om hästar på bete. Jag skrev ett svar och blev sedan ombedd av en vän att utveckla detta i ett eget blogginlägg. Det kommer här!

Så här skrev Silverbjälke:

Folk älskar ju sommarbeten… Själv tror jag det är många hästar som inte gör det och att många riktigt dåliga rundor, kass ridning & sabbade relationer mellan häst & ryttare kommer från sommarbetet.

Avelsston, Från föl till 3 år. Unghingstar. 4årsvilan… tja, det finns många jag har på beten men jag ser många som har sina hästar uppstallade, klipper dem, täckar dem, smörjer & sprayar dem, tränar & tävlar resten av året och sen får för sig att hästen vill ha semester 4-7 veckor ?

Antar det är därför man ser så många börja om med så mkt fel, så mkt lektioner till hösten.

Antar att det är därför man ser hästar som är svettiga, rastlösa, knöliga av insektsbett och står hängandes som om de vill begå självmord i hagarna.

Använder man betet som en pittoresk ursäkt för att själv ta hästledigt ett tag på sommaren ?

Verkar som många gör det och övertygar sig själva om att det är härligt för hästen.

nä………… Det är nog ganska många hästar som inte tycker det är superhärligt och ganska många hästar som efter sommaren får betala priset för sin påtvingade semester.

Inlägget är ju inte glasklart i vad kritiken går ut på, men jag sammanfattar det ungefär så här:

  • Ridningen/träningen blir lidande
  • Det blir en stor omställning för hästen
  • De får insektsbett
  • Hästarna gillar inte att gå på bete
  • Det blir jobbigt för hästarna att komma tillbaka till arbete

666

Det mesta av detta handlar ju inte ens om att hästen går på bete, utan om att han tycker att det finns omdömeslösa hästägare som abrupt förändrar allt över en dag, och samtidigt lägger ner ridningen. Jag svarade så här:

Jag har svårt att förstå det där med att ta de absolut värsta exemplen och generalisera svepande. Det som beskrivs som negativt är dålig hästhållning, inte betesgång. Det går att ha dålig hästhållning på box, i lösdrift, ja i alla uppstallningsformer som finns. Det innebär inte att de formerna generellt är dåliga.
Hästar är av naturen gjorda för att ströva, leta föda och äta gräs. Därför är det naturligtvis bra för dem att göra det. Därmed inte sagt att allt är bra bara för att det är naturligt eller att vildhästar alltid mår bra. Men vi som håller hästar har ju möjlighet att ge dem bästa möjliga förutsättningar. Att låta dem äta lagom mängd gräs, se till att de har möjlighet att röra på sig över större ytor, att de har skugga och inte plågas alltför mycket av insekter är sånt vi kan göra för att de ska ha det bra. Om hästarna är för magra eller för tjocka på betet har man ju gjort fel någonstans, och självklart är det lika viktigt att hästarna får lagom mycket mat, oavsett om den är färsk, torkad eller konserverad.
Sen förstår jag inte heller resonemanget att bete måste vara vila. Jag har alltid sen tonåren arbetat hästarna oavsett om de äter gräs eller hö eller hösilage – jag förstår helt enkelt inte riktigt varför typen av mat skulle påverka hur de jobbar.

Svaret jag fick var präglat av ännu mer svepande generaliseringar:

för många som har hästen som hobby så finns en tendens att under året lyssna på den ena experten efter den andra och styra tex energi & lynne med allt från betfor, magnesium, salter, +energipellets och maniskt väga varje måls stårfoderpåse & sen ha ett schema där hästen rids ut 3ggr i veckan, på bana 2 ggr, longeras 1 ggr och vila en dag. de styr hagtiderna på minuten och har pedantiska rutiner för allt, Sen helt plötsligt på en minut så skall allt de jobbat med under 11 månader brytas tvärt och hästen skall ha semester, de kör den till ett gräsfält och där skall den stå i 4-5 veckor. Självklart finns det ganska många individer som reagerar på det. Och självklart finns ganska många hästar som inte funkar exakt som där man slutade efter sin semester. Tankegången att bete inte alltid är för hästens bästa är utifrån det perspektivet, de som inte har dem hemma och fortsätter många av de dagliga sysselsättningarna trots sommarens utevistelse, De som har 1-2 hästar inackorderade någonstans och inte bor där hästen bor. De som anser hästen ska ha semester för att hästen är gräsätare och de själva behöver ledigt.

Som synes handlar det fortfarande inte om själva betet, utan om att ”folk” är ologiska och inkonsekventa i sin hästhållning – och han antyder att det dessutom är av lathet. Det är lite som att säga att ”det är dåligt att ha häst på box” och om någon protesterar så hävdar man att man vet många som har hästen i en box med minimimått 22 timmar per dygn och sen ute i en platt grusad hage 10×10 m två timmar per dygn – och det är ju faktiskt förskräckligt.

631

Jag vidhåller att hästar mår bra av att slippa äta torkad mat eller konserver under den tid på året då det finns färsk mat, naturligtvis i mängder som är lämpliga för individen. Jag vidhåller att den form av mat hästen konsumerar inte har med hästens eventuella träning att göra. Den har inte heller med skötsel eller brist på skötsel att göra. Jag vidhåller att stora hagar där hästarna kan röra sig är nyttigt för dem. Går det att ha dem så året runt är det bra, går det inte så är det i alla fall bättre att låta dem gå i stora hagar under betessäsongen än inte alls. Jag vidhåller att insekter oftare är ett problem för hästar som står i frimärkshagar några timmar mitt på dagen än för hästar som kan ströva över större ytor hela dygnet. (Och går hästarna ute nattetid kan de tycka att det är jätteskönt att komma in och hänga några timmar mitt på dagen, står de inne på natten blir det ju inte mycket hagtid kvar då).

Jag blir dessutom besviken över att många applåderar och sväljer de svepande generaliseringarna. Tänk om det istället blir så att ”Silverbjälke säger att bete är dåligt, så då låter jag mina hästar stå inne och bara gå i grushage fyra timmar när det är som varmast, då är jag en bra hästägare”. Jag tror inte hästarna skulle vara så mycket gladare av det.

Nej, den som vill framföra kritik och få mig att lyssna måste vara saklig och konkret. Kritisera det som är dåligt och motivera varför just det är dåligt – då blir det intressant.

6 kommentarer

  1. I början läste jag vad han skrev o höll ofta med. Sista tiden har jag bytt inställning. Tycker det mer handlar om hans skitsnackande än om vettig info.
    Det har kommit fram en hel del skit sista tiden där i från tycker jag i alla fall framförallt så extremt mkt generalisering… att dra hela jordklotet över en o samma kam verkar vara hans specialitet…

  2. Fast nu gör du detsamma, det är ju inte svart eller vitt.
    Inte gå på bete måste inte betyda 4 timmar i frimärkshage, eller?

    Många hästar trivs faktiskt inte med att gå på bete, de äter dåligt, sover dåligt och blir bitna av insekter. Men de får ändå gå på bete som förvaring under semestern.

    Insektstrycket ökar för varje sommar, de blir större, aggressivare och fler. Jag tycker faktiskt det är ren djurplågeri att låta hästarna gå ute utan att kunna komma undan insekterna.
    Du får det att låta som några myggbett, men där jag kommer ifrån är det svärmar av broms o blinningar i olika storlekar som jagar hästarna.

    Jag själv har mina hästar hemma och de säger till när de vill komma in (då går de i stooora gräshagar) och under sommaren vill de spendera minst tid ute.
    Höst o vår, ja gärna ute säger hästarna. Sommar o vinter, nej tack.

    1. När det gäller insekter är jag mycket väl medveten om att det kan vara ett stort problem, även om jag nu bor på ett ställe där vi är lyckligt förskonade. På vår förra gård gjorde jag ofta så att hästarna fick stå inne i stallet när insektstrycket var som värst och gå ute resten av dygnet. Det innebar ibland att de gick in vid 10-tiden på förmiddagen för att gå ut igen vid 20. Om de då dessutom skulle stått inne på nätterna (då de stora bitdjuren inte flyger) hade de knappt inte fått vara ute alls. Och oftast är det ju så att hästar som står på box hela året får gå ut mitt på dagen – just då insektstrycket är som värst. Dessutom är det vanligare att de har en liten hage och ingen skugga där de kan komma undan.

  3. Mina ponnyer går på bete dygnet runt i stora kuperade hagar. De rids sex dagar i veckan. De går på bete från mitten på maj till oktober/november, beroende på hur hösten är.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *