Förberedelser för ny odlingsstrategi

Nu är odlingssäsongen 2017 officiellt igång – de första fröerna är satta och jag har påbörjat en del förberedelser.

För två veckor sedan skickade jag in årets beställning av frön från Impecta. Jag lyckades begränsa mig hyfsat – fyra sorters tomater, två sorters chili, en sorts gurka, paprika och aubergine – och så lite annat, men inte mycket. Jag har dessutom kvar en del frön från förra året, så det kommer inte bli magert bland plantorna på glasverandan, jag lovar.

Chili och paprika var först ner i jorden. Jag gillar att använda pluggboxar, och jag satte en rad av varje sort – förhoppningsvis blir det sju plantor. De är ju ljusgroende, så pluggboxen får till en början stå i köksfönstret mot söder, där jag har ett element under. När de har grott flyttar de in i glasverandan där temperaturen är lägre, ca 16 grader, och där det är fönster åt tre väderstreck – söder, väster och norr. Då kommer jag även fylla upp de fyra tomma raderna i pluggboxen med riddarsporre – men de fröna vill inte ha det så varmt när de gror.

Eftersom jag vet hur otålig jag är och att paprika och chili gror rätt långsamt passade jag på att sätta en låda vanliga gula ärter samtidigt. Det blir goda ärtskott på bara en vecka 🙂

Nästa förberedelse är att putta igång mitt nya höbalsexperiment. Förra årets höbalsodlingar blev ju totalt fiasko. Först hade jag svårt att få igång en förbränningsprocess i balarna, sen åt sniglarna upp allt jag planterat. Jag har grubblat på lösningar och kommit fram till en modell som ska testas i år.

Balarna ska helt enkelt få stå direkt på vår gödselplatta, i gödselvatten. På det sättet hoppas jag vinna flera fördelar. Den första är förstås att de hela tiden har tillgång till gödslat vatten. Den andra är att sniglarna förhoppningsvis inte kommer åt dem. Visst är de förslagna, men såvitt jag vet kan de inte simma – och de lär inte bottna.

Jag kan dessutom proppa dem enkelt genom att ösa gödselvatten över dem hur lätt som helst, förutom vattnet underifrån då. Det är bara ett bekymmer. Vår gödselstack måste tömmas i år. Då kommer balarna vara i vägen. Min plan är alltså att flytta dem under tiden stacken blir tömd och sen sätta tillbaka dem. Jag får bara försöka se till att få stacken hämtad rätt tidigt, eftersom jag helst inte vill flytta efter att jag planterat i dem. Jag vill dessutom passa på att påpeka att bilden nedan är tagen igår klockan 17 – dimmigt men inte helt mörkt än!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *