Så här i den skånska snöstormen kan det vara värt att fundera på det där med vatten till hästarna i hagen. För något år sedan skrev jag för Ridsport om sanningar och myter om vintervatten – kan vi slå hål på isen på några frostiga myter? Tja, inte alla i alla fall!
Varmt vatten fryser snabbare än kallt
SANT under vissa specifika omständigheter
Många har nog hört påståendet om att varmt vatten fryser snabbare än kallt. Detta är inte helt taget ur luften. Det handlar om den så kallade Mpemba-effekten – Mpemba var en student och glasstillverkare som undersökte om glassmassan stelnade fortare om den var varm från början. Fenomenet finns dock nämnt redan av Aristoteles.
Mpembaeffekten är inte helt förklarad eller bevisad, och det finns flera olika teorier om varför den skulle uppstå. En handlar om att vatten är tyngst vid 4 grader då dess molekylstruktur då består av en större mängd tetraeder. Is och varmare vatten skulle alltså ha en molekylstruktur som är mer lik varnandra. Det kan även vara så att uppvärmt vatten innehåller färre salter än icke-uppvärmt, vilket påverkar fryspunkten.
Ett experiment har gjorts som gymnasiearbete på St Ragnhildsgymnasiet 2015. En grupp studenter visade då att 70-gradigt vatten var det som frös långsammast, blev vattnet något varmare än så gick frysningen lite snabbare. Men upp till 70 grader kunde du värma vattnet och något fördröja frysningen.
Hästar dricker mer om de får ljummet vatten
SANT
Man hör ofta argumentet att hästar hellre dricker ljummet vatten än iskallt när det gäller vad som ska serveras i hagen. En amerikansk studie visar att hästar som fick bara ljummet vatten drack totalt mer än hästar som bara fick kallt vatten. Däremot valde hästar som blev serverade båda delarna i många fall hellre det kalla vattnet. Men vill du att hästen ska dricka större mängd är alltså ljummet vatten att föredra.
Hästar som inte har vatten i hagen på vintern får oftare kolik
SANT
Många är oroliga för kolik om hästen inte har vatten i hagen. Är det en berättigad oro? Hästar är konstruerade för att äta ofta och lite och dricka sällan och mycket – som bytesdjur är det praktiskt. Men många veterinärer vittnar om att antalet kolikfall ökar på vintern och ser en koppling till att hästarna har sämre tillgång till vatten kombinerat med att de äter foder med högre torrsubstans. Det är framför allt när grovfoder serveras i hagen utan tillgång till vatten som risken ökar.
När det finns snö behöver hästarna inte vatten
FALSKT
När hästarna står upp till magen i snö, som ju är vatten – kan de då anses ha tillgång till vatten? En del hästar äter snö, men det krävs stora volymer snö för att det ska bli tillräckligt med vatten för en häst som är törstig efter att t ex ha ätit hö. Att förlita sig till snön som vattenkälla är alltså inte tillräckligt