Nu har det gått ganska exakt ett år sedan jag tog över som ordförande i WE-kommittén. Det har varit ett intensivt år, med mycket arbete och mycket glädje. Vår gren växer så det knakar. Det är roligt och det ställer krav.
Under året som gått har vi fått fler startande, fler starter, fler som tränar och fler som känner till vår gren än vi någonsin haft innan. Kommittén har fått en ny sammansättning, där jag framför allt fokuserat på att bredda arbetet och arbeta bort alla dubbla stolar. Målsättningen är att alla engagerade ska ha ett uppdrag och ett område som de kan fokusera för fullt på. Jag har också valt att plocka upp para som ett eget prioriterat område. Vi har många duktiga pararyttare inom WE, men vi väljer att inte träna och tävla med para separat. Vi är en inkluderande gren, en gren för alla, och vi vill att pararyttarna ska känna sig lika välkomna i grenen som alla andra.
Ungdomar och juniorer är en annan grupp vi behöver tänka lite extra på framöver. Även där är vi ju en inkluderande gren, där alla tävlar med alla, oavsett ålder eller storlek på häst. Men det är ändå viktigt att ungdomarna inte upplever att de får vara med på nåder i en vuxengren. Allteftersom grenen växer ökar också möjligheterna att ta tillvara de duktiga ungdomar vi har, satsa och stötta dem så de väljer att fortsätta med grenen och att utvecklas till duktiga ryttare.
Årets RM genomfördes på ett utmärkt sätt av Uppsala Ponnyklubb, och de hanterade såväl ett uselt väder som det stora antalet klasser med bravur. Vi hade ju ett övergångsår med RM i dubbla klasser för varje åldersgrupp. I år kommer det bli något enklare för arrangören, med bara en RM-klass för varje åldersgrupp.
Arrangören ja. Just nu står vi utan arrangör för årets RM. Vill din klubb åta sig den viktiga och roliga uppgiften att arrangera det som kanske till och med blir grenens sista RM? Vår ambition är ju att ansöka om att uppgradera till ett SM år 2019. Hör av dig till Annica Lund, vår tjänsteman på SvRFs kansli. Vi kan även förmedla hjälp och stöd om ni känner er osäkra på uppgiften.
Vi hade även ett konvent under november. Det är ett roligt tillfälle att träffa WE-entusiaster från hela Sverige, och det var många intressanta och givande diskussioner. En av frågorna som diskuterades var form för kommande konvent. En arbetsgrupp med Anna Nordin i spetsen bildades, hör av dig till henne eller till kansliet om du har tankar och idéer om kommande konvent.
Som jag sa i början är vi en starkt växande gren. En av våra största utmaningar är att klara av att växa på ett bra sätt. Därför har vi påbörjat arbetet med hur vi vill att vår gren ska se ut och vara organiserad år 2025. Målsättningen är förstås att vi är en stark, egen, självklar och självständig gren. Vi ska ha ett bra och hållbart tävlingssystem och välutbildade domare, banbyggare och tränare. Vi ska snegla på de andra grenarna och hämta det bästa från dem och undvika missar som de gjort – samtidigt som vi värnar om vår egen särart. Vi ska vara öppna och inkluderande men aldrig tumma på säkerhet och kvalitet. God ridning och gott hästmannaskap är centralt i vår gren, liksom en vänlig, öppen, hjälpsam och välkomnande attityd.
När vi satt målbilden för grenen gäller det att hitta en väg dit som fungerar och är så fri från fallgropar som möjligt. Det betyder att vi under en tid kanske blir tvungna att göra undantag och dispenser för att kunna utvecklas åt rätt håll utan att behöva bromsa grenen. Vi måste redan nu förbereda oss inför hur stor grenen kommer vara i framtiden. Det här är den allra viktigaste utmaningen för kommittén under de kommande åren.
Nu hoppas jag att vi snart får en grön och fin vår med många roliga tävlingar. Särskilt spännande ska det bli med VM i München i mitten på maj. För allra första gången deltar Sverige med ett lag, i lagtävlingen. Förutsättningen är att vi inte deltar i boskapsmomentet, så vi har förstås en tuff sits. Vi har sex ekipage som kvalat enligt internationella förbundet WAWEs regler. Ett av dem har valt att avstå, men det innebär att vi ändå har fem väl kvalificerade ekipage som slåss om de fyra lagplatserna. De fyra ryttarna kommer förstås även tävla individuellt.
Själv ska jag fortsätta att träna med min lusitano, även om jag inte planerar att starta honom i WE i år. Jag kommer däremot peppa så många av mina elever som möjligt som ännu inte vågat sig ut på tävlingsbanorna – WE är en rolig gren att både träna och tävla.