Realistiska tempon

Nuförtiden finns det väldigt bra träningsappar och jag tycker det är roligt att ha lite koll på mina ridpass – hur långt, vad maxhastighet och snitthastighet har varit med mera. Vår favoritrunda i skogen är strax under en mil lång. Den går till största delen på skogsstigar som är slingriga och backiga. Om vi rider den på under en timme upplever vi att vi har ridit riktigt fort, vi har bara skrittat i början och i slutet och där det är absolut nödvändigt, i övrigt har det varit trav och galopp. Däremot blir det ju inga jättesnabba galoppsträckor eftersom det är för smalt och slingrigt, utan det handlar mest om en relativt samlad galopp (och det är faktiskt en väldigt härlig känsla att ligga i en samlad men kraftfull galopp inne i skogen på en slingrande stig).

Därför blir jag så förvånad när jag läser saker som ”14 kilometer tar nästan en timme för mig, men då skrittar jag nästan hela tiden” eller ”en liten ponny skrittar lätt 6 km på en halvtimme” och liknande saker. Den här typen av påståenden är ganska vanliga på sociala medier, särskilt i trådar som handlar om långritter – där jag skulle säga att ett lägre tempo definitivt är att rekommendera.

Samtidigt så ser jag ju att distansryttare håller rätt höga snittempon. I världseliten kan det handla om 30 km/h i snitt , en fart som vi uppnår korta sträckor när vi galopperar på ordentligt. Jag tog upp frågan med min vän Cecilia, som tävlar distans i Storbritannien. Hon berättade att en distansryttare sällan skrittar alls, och att på lättare nivå är 10 km/h i snitt rätt lagom eller till och med hyfsat snabbt. Godkänd tid för lägre nivåer är 8-12 km/h. Det är ändå lite imponerande, med tanke på hur mycket våra hästar får jobba för att ta vår milrunda på under timmen – här handlar det ju om flera mil i sträck. Men jag antar att en skillnad är att vi rider i ett mer varierat tempo, vi skrittar, travar och galopperar och vi varierar tempot inom gångarten. Ska man rida längre än vi gör är det naturligtvis mer energisparande att hitta en jämn trav eller galopp som är så energisnål som möjligt. De rider ju långa sträckor och behöver ha uthålligheten – något som våra hästar inte alls har tränat på samma sätt. Vi rider troligtvis även med en mer varierande puls – vi låter den gå upp och sedan skrittar vi ner den. Genom att träna uthålligheten och hålla ett jämnt tempo går det troligtvis att hålla en jämnare puls också.

Så jag tror absolut att det är möjligt att hålla tempon på 14-16 km i timmen om hästen är vältränad, men den som tror att hästen kan skritta i de tempona har antagligen en rätt så dålig uppfattning om tempon.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *