Dubbelt bra

Idag har Grao och jag varit hos Paulinda. Vi började med att Grao fick stå i släpet och äta lunch medan Paulinda klippte mig. Jag blev av med över en decimeter hår, och är så nöjd med min nya frisyr. Det är inget märkvärdigt, men så skönt att ha en frisör som förstår hur vardagen med jobb och hästar ser ut och kan klippa en frisyr som passar mig. När jag var klippt hade Paulinda en ridelev, och jag gick ut och tog hand om Grao, sadlade och red fram. Perfekt planerat!

På lektionen fokuserade vi mycket på att optimera oss för Lätt A. Grao och jag ska hoppa in i vår klubbs division 2-lag om ett par veckor och behöver programmeras om lite. För det första ville jag rida dressyr på ett vanligt tränsbett – siste tiden har jag ju mest ridit på babypelham med delta, en betsling Grao trivs väldigt bra på. Men det funkade riktigt bra med tränsbettet också, så den delen kommer inte vara något större problem. Vi rider ju faktiskt rätt mycket på tränsbett också, det är bara dressyrträningen som jag mest gjort på pelham sista tiden.

Vi behövde också jobba lite med att rida förvänd galopp. Det är något vi inte gjort särskilt mycket på ett bra tag, och Grao har gått såpass mycket WE nu att han gärna byter när vi byter varv – han vet ju att det är det han ska göra. Vi började med att fatta förvänd galopp på en oval. Grao har ju inga problem att fatta förvänd galoppe, och det går lika bra på böjen som på den raka delen av ovalen. Tanken var att inte trigga ett byte genom en vändning, utan först visa att det är förvänd galopp som är grejen. Jag har gjort likadant hemma och det har funkat bra.

Efter det så skulle jag rida vägen som är i Lätt A:3, dvs vända halvt igenom, fortsätta framåt en bokstav och sen rida en halvcirkel över ridbanan. Paulinda lade till att jag skulle göra en volt i rättvänd galopp ganska tidigt på vägen halvt igenom, liksom ut till spåret och sen tillbaka till linjen. Det var ett bra sätt att visa att vi skulle vara kvar i samma galopp. När vi väl kommit ut på långsidan var aldrig halvvolten något problem, och vändningen var faktiskt inte heller nåogt stort problem heller. Däremot fick vi lite skutt med bakbenen ibland, och några gånger bytte han bak i avsaktningen. Grao var väldigt laddad och het, och när han blir så får vi ibland bakbensfel när vi samlar galoppen. Jag måste vara försiktig när jag samlar och inte översamla, även om det går, för då är risken stor att vi tappar ett bakben. Själva förvända bågen var i alla fall jättefin hela tiden, det gläds jag åt!

Skänkelvikningar i trav är verkligen inga problem, Grao gör dem jättefint. Bekymret i traven är att han kan bli lite överilad, och när jag bromsar går han gärna mot passage. Jag måste försöka balansera detta. Det svåraste vi har är bågen där vi länger formen och tyglarna i trav. Grao vill väldigt gärna springa iväg, gärna så fort som möjligt där. Jag behöver leda en del med innertygeln för att göra det så bra som möjligt. Vi gjorde även några uppridningar och halter. Under vintern har vi jobbat mycket med att stå still i halterna, och det har gett resultat. Det är roligt att känna.

Som vanligt var det ett svettigt, glatt och nöjt ekipage som åkte hem. Grao hade kvar lite av sitt matsäckshö och matte och husse köpte varsin jättegod kebabrulle i Harlösa på vägen hem. En bra söndag alltså.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *